https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/phare-prispeje-na-opravu-cyklostezek-na-frydlantsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Phare přispěje na opravu cyklostezek na Frýdlantsku

25.7.2002 15:07 | HEJNICE/RASPENAVA (ČIA)
Příspěvek ve výši 2,6 milionu korun (86,5 tisíce eur) získaly z Fondu malých projektů Phare obce Hejnice a Raspenava na Liberecku. Peníze jsou určeny na opravu zhruba 15 kilometrů cyklostezek ve Frýdlantském výběžku. Přibližně stejnou částku budou muset obce investovat ze svých rozpočtů. Pro ČIA to dnes uvedl starosta Hejnic Stanislav Smutný.
 

Cyklostezky ve Frýdlantském výběžku navazují na síť obdobných stezek v sousedním Německu a Polsku. Stav komunikací na české straně je ale podle Smutného špatný a nutné jsou rozsáhlejší opravy. "Je potřeba také zlepšit značení. Provoz na cyklotrasách rok od roku roste a je nutné zvýšit nejen komfort, ale i bezpečnost tras pro cyklisty," řekl Smutný. Jak pokračoval, samosprávy obou obcí od investic do cyklostezek očekávají především zvýšení turistického ruchu na opomíjeném Frýdlantsku a následně i vytvoření nových pracovních příležitostí. Nezaměstnanost v této oblasti se totiž místy přibližuje ke 20 procentům

Projekty rekonstrukce cyklostezek v Hejnicích a Raspenavě patří k osmi projektům v české části Euroregionu Nisa, které letos získaly podporu z Fondu malých projektů Phare. Na výstavbu cyklostezek, obnovu turistických tras, univerzitní centrum a další projekty v Libereckém kraji a Šluknovském výběžku poskytne Evropská unie zhruba 15 milionů korun (550 tisíc eur). Euroregion Nisa leží v oblasti trojmezí na česko-polsko-německých hranicích. Je nejstarším subjektem přeshraniční spolupráce v České republice. Jeho celková rozloha činí přes 12 tisíc kilometrů čtverečních a na jeho území žije asi 1,6 milionu lidí. Česká část euroregionu Nisa prakticky kopíruje území Libereckého kraje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist