https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pisek-chce-vybudovat-stanici-na-cisteni-kalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Písek chce vybudovat stanici na čištění kalů

9.5.2018 00:16 | PÍSEK (ČTK)
Písek (na obrázku) chce vybudovat stanici na sušení kalů z čistírny. Získaný materiál pak hodlá využívat ke spalování v kotli. Stavba má začít v červenci.
Písek (na obrázku) chce vybudovat stanici na sušení kalů z čistírny. Získaný materiál pak hodlá využívat ke spalování v kotli. Stavba má začít v červenci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Písek chce vybudovat stanici na sušení kalů z čistírny. Získaný materiál pak hodlá využívat ke spalování v kotli. Stavba má začít v červenci a předpokládané náklady činí 40 milionů korun bez daně. Zařízení bude ročně likvidovat až 3900 tun strojně odvodněného kalu z čistírny. Informovala o tom mluvčí písecké radnice Irena Malotová.
 

Více k technologii řekl Roman Honzík z Vodárenské správy Písek. "Usušený kal je spolu s biomasou spalován v kotli. Energie ve spalinách z procesu bude využita pro potřeby sušení kalu a částečně pro výrobu elektrické energie. Odpadní vzduch ze sušení bude vyčištěn v pračce spalin tak, aby bylo zajištěno dodržení zákonných hodnot emisí vypouštěných do ovzduší," uvedl.

Písek zatím odváží kaly z čistírny na likvidaci do Mydlovar na Českobudějovicku. Nová stanice bude pro město finančně méně náročná. "Zatímco dnes náklady na likvidaci kalů činí zhruba tři miliony korun ročně, provozní náklady nového zařízení, které je energeticky soběstačné, budou zcela minimální a úspora financí se v budoucnu může promítnout například do ceny stočného," řekl písecký místostarosta Josef Knot (TOP 09).

Podle něj je stanice na likvidaci kalů dalším krokem v projektu Smart City - Chytré město, k němuž se Písek hlásí. Navíc jde o první zařízení tohoto druhu u měst v Česku. "Pokud se tento způsob likvidace kalu u nás osvědčí, ministerstvo životního prostředí bude podporovat jeho využití také v dalších městech," dodal místostarosta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist