https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pisek-za-posledni-tri-roky-vysadil-ve-meste-vice-nez-tisic-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Písek za poslední tři roky vysadil ve městě více než tisíc stromů

27.11.2022 00:45 | PÍSEK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Písek za poslední tři roky vysadil ve městě více než tisíc stromů. Řadí se mezi města s největší intenzitou výsadby v republice. ČTK to řekla za píseckou radnici její mluvčí Petra Měšťanová. Letos město vysadilo přibližně 200 stromů.
 

"S novými výsadbami rozhodně nekončíme, naopak již nyní s městskými službami vybíráme další lokality na jaro," řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň. Nejvíce stromů letos přibylo v horní části sídliště Logry. V ulici Jaromíra Malého je nové uliční stromořadí ze svitelů latnatých a další výsadbu v sídlišti tvoří jeřáb, jasan nebo dub. Nové stromy jsou také v centru, například na náplavce jsou lípy. Město stromy vysazovalo ve větší části na nová místa. V některých případech šlo o výměnu za uhynulé dřeviny.

"Při výsadbách využíváme prakticky všechny dostupné prostředky, které pomohou stromům ujmout se na novém stanovišti. Do zeminy obohacené kompostem při samotné výsadbě přidáváme zásobní hnojivo a hydrogel, který při delším deficitu vody dokáže kořenový systém zásobovat vláhou. Poslední léta však zažíváme teplotně a srážkově extrémní roky, které ne všechny vysázené stromy i přes veškerou péči vždy zvládnou," uvedl Tomáš Gareis z Městských služeb Písek.

Dodal, že město pro zalévání používá nový systém. Kolem stromku je zásobník s vodou, což je podle odborníků účinnější než klasické zalévání. "Zahradníci se o stromy starají i po výsadbě, a to minimálně pět let, díky tomu se nám daří výrazně minimalizovat ztráty v důsledku neujmutí stromů," řekl Gareis.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist