https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pithart-lituje-ze-nezastavil-temelin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pithart lituje, že nezastavil Temelín

24.3.1999 19:04 | PRAHA (EkoList)
"Už sedm let lituji, že vláda tehdy po volbách v roce 1992 nenalezla odvahu k tomu, aby stavbu elektrárny zastavila," řekl dnes místopředseda Senátu Parlamentu ČR Petr Pithart (klub KDU-ČSL). "Tehdy jsme nechtěli učinit tak závažné rozhodnutí, protože by jeho důsledky nesla až nastupující vláda vzešlá právě z voleb," vysvětlil tehdejší váhání Pithart dnes po setkání s americkými experty na jadernou energetiku Edwardem Smeloffem a Arnie Gundersenem.
 

Podle Smeloffa diskutovali se senátorem Pithartem o amerických zkušenostech s jadernou energií. V USA bylo jen v posledních 10 letech předčasně vyřazeno z provozu 14 jaderných reaktorů. Zároveň oba dva prezentovali Pithartovi své doporučení zastavit dostavbu Temelína z ekonomických i technických důvodů. "Já jsem o nutnosti zastavit Temelín již mnoho let a několikrát jsem to i veřejně řekl," prohlásil Pithart. Svůj komentář k variantě zastavení dostavby Temelína zaslal Petr Pithart podle svých slov i ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi (ČSSD), který jej bude moci využít v přípravě ekonomické rozvahy varianty zastavení dostavby JETE, kterou má předložit vládě do 30. dubna tohoto roku.

Na improvizované tiskové konferenci seznámili Edward Smeloff (druhý zleva) a Arnie Gundersen (první zleva) novináře s obsahem své návštěvy u místopředsedy Senátu PČR Petra Pitharta.

Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Jak řekl Edward Smeloff, Temelín by se vyplatil pouze v případě, kdy by meziroční růst poptávky po elektrické energii v ČR byl vyšší než 5%. "Takové očekávání je ovšem naprosto nerealistické. V Americe, která nyní zažívá výrazný hospodářský rozmach, roste poptávka po elektřině o cca 1 procento ročně," dodává Smeloff.

Z technického hlediska je podle Arnie Gundersena největším problémem je v Temelíně systém řízení a kontroly, který dodala americká firma Westinghouse. "Je příliš komplikovaný. Malá chyba v počítačovém systému by mohla způsobit netušenou škodu," varoval dnes Arnie Gundersen.

Edward Smeloff působí v jaderné energetice od roku 1987, kdy pracoval na postu ředitele Sacramento Municipal Utility District , páté největší elektrárenské společnosti ve veřejném vlastnictví v USA. Jako expert pracoval rovněž pro Národní sdružení regulátorů energetiky, Sdružení veřejných elektráren a Národní sdružení spotřebitelů elektřiny. Od června 1997 je ředitelem energetického projektu university Pace v New Yorku.

Arnie Gundersen pracuje v oblasti energetiky od roku 1972. Od roku 1990 se živí jako samostatný konzultant v oblasti jaderné energetiky s důrazem na bezpečnost. Úzce spolupracoval rovněž s federální Komisí pro jadernou bezpečnost, americkým ekvivalentem tuzemského Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Gundersen a Smeloff jsou v ČR na pozvání Hnutí DUHA. Zdrží se zde do neděle 28. března, kdy odlétají zpět do USA.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist