https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pivonky-z-pruhonic-maji-jako-prvni-z-ceska-mezinarodni-registraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Andromeda, Erotikon či Chlupáček. Pivoňky z Průhonic mají jako první z Česka mezinárodní registraci

24.1.2021 02:03 | PRAHA (ČTK)
"Svítivě červená pivoňka, která barvou i tvarem květu připomíná vlčí mák, byla často zobrazována francouzskými impresionisty, odtud její název 'French Poppy'.
"Svítivě červená pivoňka, která barvou i tvarem květu připomíná vlčí mák, byla často zobrazována francouzskými impresionisty, odtud její název 'French Poppy'.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Botanický ústav AV ČR, v.v.i.
Andromeda, Cassiopeia, Erotikon nebo Chlupáček jsou jména některých ze 14 odrůd pivoněk, které jako první z Česka získaly mezinárodní registraci. Mohou tak potěšit příznivce pivoněk z celého světa. Pivoňky pocházejí z Botanického ústavu (BÚ) Akademie věd ČR, jejich šlechtění trvalo desítky let. Na jaře si je lidé mohou prohlédnou v nově vybudované expozici Botanické zahrady v Průhonicích.
 

Odrůdy, nově zařazené na seznam registrační autority American Peony Society, ústav řadí do dvou sérií. V první jsou odrůdy pivoňky čínské, které nesou jména manželek Karla IV. - Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Alžběta Pomořanská. Odborníci je tak nazvali v roce 2016 u příležitosti 700. výročí panovníkova narození. Druhá série čítá hybridní rostliny s velkými, jednoduchými šálkovitými květy, barvou i tvarem podobné zahradním mákům.

"Svítivě červená pivoňka, která barvou i tvarem květu připomíná vlčí mák, byla často zobrazována francouzskými impresionisty, odtud její název 'French Poppy'. Dala tak základ makové sérii, příbuzným hybridům, které se ale již odlišují barvou," uvedl vedoucí Botanické zahrady v Průhonicích Pavel Sekerka. Zahrada je součástí Botanického ústavu. "Zajímavou rostlinou je také Chlupáček, hybridní bylinná pivoňka, která má v mládí hustě chlupatou horní stranu listu, list má šedou barvu, což vynikne především za rosy," upozornil botanik.

Sekerka také řekl, že dokumentaci potřebnou pro registraci do mezinárodní databáze odrůd se podařilo zkompletovat díky Národnímu programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, kam byly české odrůdy pivoněk zařazeny. Odborníci potřebovali například přesnou charakteristiku a fotodokumentaci odrůd. Podle zástupců ústavu je registrační proces u pivoněk poměrně přísný a vyžaduje detailní a nezaměnitelný popis odrůdy.

Se šlechtěním pivoněk v Průhonicích začala v 80. letech Uljana Blažková. Podle ústavu měla v té době k dispozici rozsáhlý sortiment průhonické kolekce z roku 1963, jejíž základ tvořila matečnice Dendrologické společnosti zakoupená v meziválečném období. Blažková mohla kromě historických odrůd využít i plané druhy a také v té době nejnovější hybridní odrůdy. Podle ústavu vzešlo z této experimentální práce několik zajímavých semenáčů srovnatelných se špičkovými odrůdami. Po Blažkové experimentální křížení pivoněk "převzal" právě Sekerka, který se jím zabývá i v současnosti.

Přehled všech 14 nových odrůd

:

Paeonia ‘Alžběta Pomořanská’

Paeonia ‘Andromeda’

Paeonia ‘Anna Falcká’

Paeonia ‘Anna Svídnická’

Paeonia ‘Blanka z Valois’

Paeonia ‘Cassiopeia’

Paeonia ‘Chlupáček’

Paeonia ‘Czech Poppy’

Paeonia ‘Erotikon’

Paeonia ‘French Poppy’

Paeonia ‘Moonlight Sonata’

Paeonia ‘Noble Carmen’

Paeonia ‘Salamander’

Paeonia ‘Silesian Poppy’


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist