https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-afrika-je-zapomenuty-kontinent-v-boji-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Afrika je zapomenutý kontinent v boji proti klimatickým změnám

20.11.2007 09:55 | PRAHA/OSLO (Ecomonitor)
Afrika je zapomenutý kontinent z hlediska boje proti změnám klimatu. Podle vysokého úředníka OSN potřebuje pomoc především s projekty, které by měly zabránit nedostatku vody a snižování zemědělské produkce, píše agentura Reuters.
 

Město Bukavu
V Africe bude podle IPCC kolem roku 2020 ohroženo nedostatkem vody 75 – 250 miliónů lidí. Město Bukavu v Demokratické republice Kongo.
Foto: Vladan Brož

Yvo de Boer, šéf Sekretariátu OSN pro změny klimatu, řekl agentuře Reuters, že Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) se musí více zaměřit na projekty, které Africe pomohou odvrátit hrozící škody. Zároveň musí tlačit na opatření na celém světě, která pomohou odvrátit nebezpečí změn. „Afrika je v tomto ohledu po dlouhou dobu zapomenutý kontinent,“ prohlásil de Boer.

Podle něj získávají země jako je Čína a Indie od bohatých států výrazně více peněz na projekty, které mají snížit emise skleníkových plynů, než kolik dostává Afrika. Tyto investice jdou například na výstavbu větrných elektráren, vodních elektráren nebo na omezování průmyslového znečištění. Afrika oproti tomu dostává jen velmi malý příspěvek na to, aby se mohla připravit na větší sucha, rozrůstání pouští, změnu výskytu nebezpečných nemocí a rostoucí hladinu oceánů. „Afrika se v současnosti příliš neobjevuje v politických plánech boje proti klimatickým změnám,“ řekl de Boer. „Ale změny klimatu zasáhnou velmi tvrdě právě Afriku“.

Podle konference IPCC ve španělské Valencii budou právě Afrika, Arktida, delty velkých asijských řek a malé mořské ostrovy obzvláště ovlivněny klimatickými změnami. Kolem roku 2020 bude v Africe podle IPCC ohroženo nedostatkem vody 75 – 250 miliónů lidí v nejchudších regionech.

V některých afrických zemích může zemědělství, které je závislé na dešťových srážkách, dosahovat v roce 2020 až o polovinu horších výnosů než dnes. Náklady, které s sebou přinese zvýšená hladina oceánů, dosáhnou na konci tohoto století 5 – 10 % HDP celého kontinentu. Také se mají rozšířit pouštní a polopouštní oblasti o 5 - 8 % do roku 2080.

Podle článku Alistera Doyla z agentury Reuters zveřejněném na serveru PlanetArk 20. 11. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist