https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-americane-si-davaji-ekologicka-novorocni-predsevzeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Američané si dávají ekologická novoroční předsevzetí

20.12.2007 08:26 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Tři čtvrtiny Američanů, největších znečišťovatelů životního prostředí na světě, se chtějí v roce 2008 chovat ekologičtěji. Plánují snížit spotřebu energie v domácnosti a více třídit odpad. S odkazem na výsledky výzkumů zveřejněných v pondělí o tom informuje agentura Reuters.
 

Polovina dotázaných uvedla, že si dá "ekologické" novoroční předsevzetí. Dvě třetiny Američanů plánují omezit používání chemických prostředků v domácnosti a 42 procent uvedlo, že budou při nákupech používat látkové tašky místo jednorázových igelitek, píše Reuters.

"V otázce životního stylu hraje prim zelená. Američané vnímají ekologický dopad svého chování se stále větší odpovědností a rozvahou," podle Reuters řekl Rob Densen, výkonný ředitel konzultační společnosti Tiller, která výzkum zadala. Dodal však: "Ale známe novoroční předsevzetí. Doufejme, že budou Američané úspěšnější v omezování odpadu a spotřeby energie než v hubnutí."

Během telefonického průzkumu bylo ve dnech 7. až 9. prosince dotázáno 1 004 dospělých. Spojené státy čelí zahraniční kritice, protože odmítly podepsat Kjótský protokol. Americká vláda se však minulý týden rozhodla zapojit do mezinárodních vyjednávání o nové dohodě v boji proti globálnímu oteplování, která má po roce 2012 nahradit Kjótský protokol.

Výzkum dále zjistil, že jedna třetina respondentů cítí vinu kvůli tomu, že v minulých letech nežili šetrněji vůči životnímu prostředí. "Pocit viny životní prostředí nezachrání, ale je to minimálně krok správným směrem," řekl agentuře Reuters Rob Densen.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 19. 12. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist