https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-arktidu-nici-znecisteni-z-celeho-sveta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Arktidu ničí znečištění z celého světa

11.9.2007 14:00 | PRAHA/ZEPPELIN (EcoMonitor)
Na zasněžených vrcholcích norských hor, v čistém arktickém vzduchu, dokážou vědci z výzkumné stanice přesně určit cestu chemických látek z ruských továren, pesticidů z Izraele, anebo popílku z čínských uhelných elektráren.
 

„V některých dnech můžeme s určitostí říct, že vítr k nám dorazil z Číny,“ říká Kim Holmen, ředitel Norského polárního institutu, jehož stanice sídlí na Špicberkách.

V posledních letech narůstá objem skleníkových plynů i dalších znečišťujících látek, které dorazí až k odlehlé výzkumné stanici, odkud je k nejbližšímu městu nebo továrně cesta dlouhá tisíc kilometrů. Mlha znečišťujících látek, která dokáže zakrýt jinak čistý výhled na ledové pláně během arktického jara, prý od konce devadesátých let významně zhoustla. Důvodem je podle vědců zřejmě větší počet lesních požárů způsobených klimatickými změnami nebo nárůstem průmyslového znečištění z Asie, kterému vévodí Čína. Podle Otto Reiersena z Arktického monitorovacího programu skutečně znečištění přibylo, situace však není ještě stále tak hrozivá jako v osmdesátých letech.

„Vzduch je samozřejmě vždy smíšený, ale můžete si tu hrát na detektivy, protože částice jsou trochu jiné, když pocházejí z USA, Ruska, Číny, Evropy nebo Indie,“ říká Holman. Například emise pocházející z automobilových motorů mají jiné chemické složení podle toho, v jaké zemi a podle jakých pravidel byl benzín smíchán. V Izraeli zase používají zvláštní druh pesticidů na postřiky pomerančovníků. Z Asie zase pochází jedovatá rtuť, která je ze zubních plomb. Při kremaci se rtuť uvolňuje do ovzduší. V Japonsku, Evropě nebo Severní Americe musí mít všechna krematoria povinně filtry.

Měření na vědecké stanici Zeppelin vykazují jednoznačný trend růstu emisí skleníkových plynů. Podle studie bublin vzduchu zachycených v hlubokých vrstvách ledu je koncentrace oxidu uhličitého nejvyšší za posledních 650 000 let. Letos zřejmě dosáhne úrovně 370 částic na milion (ppm). Před počátkem průmyslové revoluce byla koncentrace na úrovni 270 ppm.

Nejvíce skleníkových plynů pochází z Evropy a Severní Ameriky, ale velmi rychle je dohánějí asijské státy v čele s Čínou.

Podle článku na serveru PlanetArk ze dne 11. 09. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist