https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-britanie-startuje-jadernou-renesanci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Británie startuje jadernou renesanci

14.1.2008 09:21 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Velká Británie dává zelenou jaderné energetice a nestaví žádná omezení množství nových jaderných reaktorů. Zřejmě tak v důsledku obav ze změn klimatu můžeme skutečně očekávat renesanci atomových elektráren, píše agentura Reuters.
 

Vládnoucí Labouristická strana ještě do roku 2003 jadernou energetiku odmítala, ale v poslední době naopak jádro chápe jako dobrý prostředek, jak dosáhnout cílů v rámci boje proti klimatickým změnám. Zároveň jsou reaktory atraktivní jako domácí zdroj energie, který by měl snížit závislost na zdrojích ropy a zemního plynu v Severním moři. Reaktory v současnosti Británii dodávají 18 % elektrické energie, ale mnoho z nich je na konci své životnosti, píše agentura Reuters.

„Chceme, aby Británie měla k dispozici bezpečné zdroje energie,“ řekl novinářům premiér země Gordon Brown. „Očekáváme, že firmy vyjádří zájem o stavbu nové generace reaktorů, která by měla nahradit ty stávající,“ prohlásil ministr energetiky John Hutton. Ten také prohlásil, že vláda nežádá žádná omezení konstrukce nové generace jaderných elektráren. Soukromé firmy si posun v hodnocení britské vlády pochvalují a již v tuto chvíli je ohlášena výstavba čtyř nových reaktorů, které by měly být uvedeny do provozu od roku 2017.

Za posledních dvacet let jaderná energetika zůstává na okraji zájmu zhruba se stále stejným podílem 16 % na celosvětovém energetickém mixu. Současná cena ropy a zemního plynu však dělá z jádra čím dál tím více zajímavý zdroj energie. Navíc snaha snížit emise skleníkových plynů ještě více zvyšují přitažlivost jaderných reaktorů, píše agentura Reuters.

Některé země budují nové jaderné elektrárny, například Francie nebo Finsko, v USA se firmy snaží získat nové licence na výstavbu reaktorů. Nicméně v řadě zemí je tento zdroj energie chápán jako problematický, silný odpor vzbuzuje například v Německu. Kritici říkají, že jedovatý odpad zůstává nevyřešeným problémem, který může být nebezpečný tisíce let, píše agentura Reuters.

Ministr energetiky John Hutton prohlásil, že vláda nebude nijak finančně podporovat výstavbu nových reaktorů, ale mohla by společnostem pomoci v případě nehody. S tím předběžně souhlasí i opoziční Konzervativní strana. Londýnský starosta Ken Livingston označil předběžný plán za „chybu celé generace“, napsala agentura Reuters.

Podle firmy Ernst & Young je v současnosti na celém světě ve výstavbě 30 nových reaktorů a o dalších devadesáti se jedná. Podle odborníků tak další zájem o nové jaderné elektrárny vyvolá celosvětovou soutěž o výrobní technologie, ale také o kvalifikované pracovníky budoucích elektráren.

Podle článku Pete Harrisona z agentury Reuters zveřejněném na serveru PlanetArk 11. 01. 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist