https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-cina-muze-podle-ala-gorea-omezit-emise-aniz-by-to-ohrozilo-jeji-rust
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Čína může podle Ala Gorea omezit emise, aniž by to ohrozilo její růst

9.8.2007 08:26 | PRAHA/SINGAPUR (EcoMonitor)
Čína může omezit své emise oxidu uhličitého, aniž by ohrozila svůj ekonomický růst, řekl bývalý viceprezident Spojených států Al Gore. Podle něj by Čína měla používat nové technologie, které neprodukují emise skleníkových plynů, a jako příklad uvedl výrobu mobilních telefonů, která se bez spalování fosilních paliv obejde.
 

"Existují způsoby, jak staré špinavé technologie přeskočit," řekl Gore tento týden na Global Brand Fóru v Singapuru. Čína se stejně jako jiné rozvojové země obává, že by plány na omezení emisí poškodily její ekonomický rozvoj. Podle Ala Gorea by však čínská vláda měla být v boji s globálním oteplováním mnohem ráznější, protože chronický nedostatek vody v zemi úzce souvisí s klimatickou změnou. Miliony lidí v Číně nemají přístup k pitné vodě, uvádí Reuters.

Gore, který se poté, co opustil Bílý dům, stal bojovníkem za klima, rovněž doporučil vládám zavést uhlíkovou daň, která by donutila průmysl více uvažovat o emisích skleníkových plynů. "Jediná nejefektivnější věc, kterou vlády mohou udělat pro vyřešení této krize", je zavést daň na CO2, podle Reuters řekl Gore.

Podle něj například v Norsku zavedení uhlíkové daně pobídlo průmysl vyvinout odvážnou technologii ukládání skleníkových plynů pod zem. Gore dále řekl, že když byl viceprezidentem, zaskočilo ho, že se mu podařilo přesvědčit pouze jednoho senátora, aby hlasoval pro Kjótský protokol. Ačkoli se domnívá, že většina senátorů by dnes pro něj hlasovala, zdůraznil, že lidé by si měli u globálního oteplování více uvědomovat jeho naléhavost.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 8. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist