https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-cina-planuje-opravit-desitky-tisic-nebezpecnych-prehrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Čína plánuje opravit desítky tisíc nebezpečných přehrad

17.1.2008 09:17 | PRAHA/PEKING (Ecomonitor)
Skoro polovina z 87 000 čínských přehrad je nebezpečně nestabilních a urgentně potřebuje opravit, oznámila v úterý čínská vláda. Zároveň představila tříletý plán obnovy, který si vyžádá 3,7 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.
 

"V uplynulých letech sehrály přehrady důležitou úlohu v socioekonomickém rozvoji země," řekl podle Reuters náměstek ministra pro vodní zdroje Jiao Yong. "Mnoho přehrad však bylo vybudováno v padesátých až sedmdesátých letech minulého století v tehdejších podmínkách omezené objektivity," dodal. Projektová i konstrukční kvalita mnoha těchto vodních děl nese vrozené nedostatky, navíc jsou už dnes zastaralá a vyžadují opravu. Mnoho z nich je skrytě nebezpečných.

Mao Ce-tung, který zemřel v roce 1976, nařídil Číně rozvíjet se, ať to stojí, co to stojí. Zvláštní důraz kladl na rozsáhlé projekty, jako jsou ocelárny a přehrady, píše Reuters. Mao vyhlásil, že "si člověk musí podrobit přírodu", a během jeho vlády byly oslavovány projekty přetvářející krajinu pro ekonomický pokrok. Mnoho projektů však bylo postaveno narychlo, špatně a bez ohledu na životní prostředí. V roce 1975 zemřely desítky tisíc lidí v provincii Henan v centrální Číně kvůli protržení dvou přehrad. Tato událost byla veřejnosti odhalena až nedávno.

Jiao Yong uvedl, že v Číně je zhruba 87 000 přehrad a více než 37 000 z nich je v havarijním stavu. "Otepluje se klima, přibývá extrémů počasí, jako jsou přívalové deště, pod přehradami žije čím dál víc lidí a rozvíjí se ekonomika. Potenciální riziko je čím dál vyšší," varuje Yong a dodává, "obrovské množství nebezpečných přehrad rovněž znamená slabé místo v prevenci povodní.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 16. 1. 2008


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist