https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-ekvador-se-snazi-o-neobvyklou-rovnovahu-mezi-ropou-a-zivotnim-prostredim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Ekvádor se snaží o neobvyklou rovnováhu mezi ropou a životním prostředím

25.7.2007 12:00 | PRAHA/EL COCA (EcoMonitor)
Prezident Ekvádoru Rafael Correa přišel s neobvyklým řešením, jak zároveň ochránit přírodu a nedopustit chudobu obyvatel. Correa chce po bohatých zemích světa, aby zaplatily Ekvádoru každý rok 350 miliónů dolarů za to, že nezničí deštný prales, který roste na zásobách miliardy barelů ropy, píše agentura Reuters.
 

Amazonský deštný prales
Amazonský deštný prales
Foto: Wikipedia Commons

"Myslím si, že ropa nám přináší více zlého, než toho dobrého," prohlásil Correa během návštěvy těžařského města El Coca. Ochránci životního prostředí na celém světě myšlenku plateb za netěžení přivítali. Jde o první pokus jak ochránit cenný ekosystém a zároveň neuvrhnout do chudoby vlastní obyvatele.

Ekvádorský návrh je součástí „uhlíkových offsetů“, které znamenají, že lidé z nejbohatších zemí v rámci zmírnění dopadů klimatických změn platí určité částky jako kompenzace za ničení životního prostředí.

Kritici ekvádorského návrhu se obávají, že země, kde polovinu vývozu představuje právě ropa, nebude schopna svůj závazek dodržet. Navíc země není příliš politicky stabilní, což sice na čas zastavilo aktivitu velkých těžařských firem, na druhou stranu si prezident žádné politické bouře nemůže dovolit. Rafael Correa je za posledních deset let již osmý prezident, píše agentura Reuters.

Plán počítá s vytvořením fondu, do kterého by měly přispívat bohaté země a zároveň s odpuštěním některých dluhů, které má Ekvádor u jiných států nebo pohledávek, například u Mezinárodního měnového fondu, píše agentura Reuters.

35O milionů dolarů představuje polovinu hodnoty, kterou by ročně Ekvádor získal za těžbu ropy v národním parku Yasuni. Národní park pokrývá 982 tisíc hektarů pralesa, žijí v něm vzácná zvířata od chápanů dlouhosrstých až po jaguáry, a také zde žijí komunity místních obyvatel izolovaných od okolního světa.

„Zní to na první pohled směšně, ale když srovnáte kolik dluží Ekvádor dalším zemím, je to poměrně malá částka,“ řekl agentuře Reuters Matt Finer z koalice organizací Zachraňte americké lesy. “Bohaté státy by se měly zapojit“. Zahraniční dluhy Ekvádoru dosahují částky přes deset miliard dolarů, píše agentura Reuters.

Podle článku Alonsa Sota z agentury Reuters zveřejněném na serveru PlanetArk 24. 7. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist