https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-gm-komari-mozna-pomohou-v-boji-proti-malarii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: GM komáři možná pomohou v boji proti malárii

23.3.2007 11:17 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Komáři geneticky upravení tak, aby se nemohli nakazit parazitem způsobujícím malárii, se dovedou křížit se svými "normálními" příbuznými. Mohli by proto být použiti v boji proti této nemoci, oznámili američtí vědci. Informuje o tom agentura Reuters.
 

Malárie každoročně zabíjí až tři miliony lidí na celém světě, často malé děti. Marcelo Jacobs-Lorena se svými kolegy na Johns Hopkins University v Baltimoru zkoumali komáry, kteří měli navíc jeden gen. Právě ten jim zabránil přenášet parazita Plasmodium berghei. Předchozí studie navíc ukázaly, že se tito geneticky upravení komáři těší skvělému zdraví.

Pokusní komáři sáli krev myší infikovaných Plasmodiem berghei, což je jeden z parazitů způsobujících malárii. Vědci oznámili, že tito GM jedinci jsou plodnější a mají nižší úmrtnost než normální komáři v přírodě, píše agentura Reuters. Modifikovaní komáři se také začali normálně křížit s nemodifikovanými. Vědci teď pomocí počítačového programu modelují, jak dobře se upraveným komárům povede. Předpovídají, že budou mít o 50 procent vyšší pravděpodobnost přežití.

Plasmodium berghei nepatří mezi nejnebezpečnější parazity způsobující malárii, takovým je například jiný parazit, Plasmodium falciparum (zimnička tropická). Ale podle vědců pokus prokazuje, že myšlenka použít k boji s touto závažnou chorobou geneticky upravené komáry je odůvodněná, napsala agentura Reuters.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 22. 3. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist