https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-indie-dokoncila-kontroverzni-prehradu-sardar-sarovar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Indie dokončila kontroverzní přehradu Sardar Sarovar

4.1.2007 01:47 | PRAHA/AHMEDABÁD (EcoMonitor)
V Indii byla v neděli po téměř dvou desetiletích dokončena stavba obrovské přehrady, píše agentura Reuters. Mnozí tuto stavbu považují za kontroverzní a ochránci přírody tvrdí, že zničí stovky tisíc životů.
 

Podle indických úřadů má přehrada Sardar Sarovar zajistit vodu, zavlažování a elektrickou energii pro miliony lidí v chudém regionu na západě země. Narendra Modi, předseda vlády indického státu Gudžarat, podle Reuters uvedl: "Indie udělala krok vpřed. Přehrada změní budoucnost země."

Podle úřadů se přehrada napojí na síť kanálů o celkové délce 86 000 kilometrů, a pomůže tak při závlahách 1,8 milionu hektarů zemědělské půdy. Měla by také zajistit pitnou vodu pro 20 milionů lidí. Zároveň má být součástí protipovodňové ochrany a mají na ní být instalovány dvě hydroelektrárny o špičkovém výkonu 1450 MW. "Navzdory všem sporům jsme přehradu dokončili. Dostojí všem slibům a posune Indii vpřed," řekl podle Reuters P. K. Laheri, vedoucí projektu přehrady Sardar Sarovar.

Výstavba přehrady, která je dlouhá 1250 metrů a vysoká 122 metrů, začala v roce 1987, píše Reuters. Brzy se stala terčem vleklých celosvětových kampaní na ochranu životního prostředí a lidských práv. Téměř deset let trvaly spory mezi dvěma sousedícími indickými státy o to, jak bude rozdělena voda a energie z přehrady. Dalších pět let pak padlo na soudní spory s aktivisty, kteří tvrdí, že se kvůli přehradě bude muset přestěhovat 320 000 lidí, a to většinou chudých zemědělců, kteří nedostanou náhradní úrodnou půdu. Narušen bude i život stovek tisíc dalších lidí. Podle aktivistů jsou sliby úředníků falešné.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 2. 1. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist