https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-indonesie-chce-chranit-sve-lesy-a-inkasovat-povolenky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Indonésie chce chránit své lesy a inkasovat povolenky

5.3.2009 11:01 | PRAHA/SINGAPORE (Ecomonitor)
Indonésie se chce připojit k programu Světové banky, který podporuje zachování lesních porostů na území rozvojových zemí. Program Forest Carbon Partnership Facility s rozpočtem 350 milionů dolarů má pomáhat zemím zastavit odlesňování a také se zapojit do systému OSN, který umožní získávat další peníze z prodeje uhlíkových kreditů, píše agentura Reuters.
 

Světová banka podporuje program OSN Reduced Emissions from Deforestation and Degradation (REDD), který by se mohl stát součástí nové mezinárodní dohody o omezování skleníkových plynů. Ta by měla od roku 2013 nahradit stávající systém kjótské dohody.

K programu Světové banky se již připojila Panama a Guyana, ale Indonésie je vzhledem k velikosti zachovalých lesů i rychlosti, s jakou porost ubývá, mnohem důležitější zemí, píše agentura Reuters. Indonésie teď připraví vlastní pravidla pro ochranu lesů v rámci programu REDD, která by měla být hotová v polovině roku.

Mýcení lesů kvůli nové zemědělské půdě a kvůli plantážím palmy olejné podstatně zvyšují objem vypouštěného oxidu uhličitého. Podle vědců je odlesňování zodpovědné za 20 % emisí skleníkových plynů vzniklých jako důsledek lidské činnosti. Podle předloženého návrhu bylo v letech 1997 až 2000 zničeno 2,8 milionu hektarů ročně. Od roku 2000 do roku 2005 pokleslo toto číslo na 1,2 milionu hektarů.

„Investice by pomohly vytvořit alternativní a udržitelný způsob živobytí pro rodiny deseti milionů nejchudších obyvatel, které v současnosti žijí z nekontrolovaného kácení a vypalování lesů kvůli zemědělství,“ říká předložený materiál. Návrh také vypočítává, že by program REDD měl přinést peníze srovnatelné se současnými očekávanými výdělky. Podle indonéských úřadů se cena za hektar vykáceného pralesa pohybuje kolem necelých čtyř tisíc dolarů. Zároveň se kvůli zničení stejně velké oblasti lesa do ovzduší dostane 184 tun ekvivalentu CO2. Uhlíkové kredity by se mohly prodávat za 21,54 dolaru za tunu, aby byly konkurencí současné praxi.

Podle článku Davida Fogartyho z agentury Reuters zveřejněného na serveru PlanetArk dne 05.09. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist