https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-infekcni-choroby-se-siri-rychleji-nez-kdy-driv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Infekční choroby se šíří rychleji než kdy dřív

24.8.2007 08:14 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Infekční choroby se objevují a následně šíří po celém světě mnohem rychleji než dříve a je stále obtížnější je léčit. S odvoláním na zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO) o tom informuje agentura Reuters.
 

WHO ve své každoroční zprávě varuje, že s vysokou pravděpodobností se v nadcházejících letech objeví další velká hrozba s potenciálem zabít miliony lidí, podobně jako AIDS, SARS nebo horečka Ebola. "Infekční choroby se nyní geograficky šíří mnohem rychleji než kdykoli dříve," uvedla podle Reuters WHO. Podle zdravotnické organizace je nutné potenciální choroby sledovat, stejně jako v roce 2003 SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), který se rozšířil z Číny do 30 zemí a zabil 800 lidí.

"Bylo by extrémně naivní a samolibé myslet si, že dříve nebo později nepřijde další nákaza jako AIDS, další Ebola, další SARS," upozorňuje zpráva. Od sedmdesátých let minulého století se podle WHO nové choroby objevují v "nebývalém množství", každoročně je to jedna i více. V současné době existuje skoro 40 nemocí, které minulá generace ještě neznala.

Jen za posledních pět let potvrdili experti z WHO více než 1 100 epidemií různých nemocí, píše Reuters. Protože se každoročně letecky přepravují více než dvě miliardy lidí, lze podle OSN říci, že po propuknutí epidemie v jedné části světa je kterékoli jiné místo na světě ohroženo v řádu několika hodin.

Podle zprávy je nutné monitorovat potenciálně epidemické choroby, jako je cholera, žlutá zimnice a meningokokové nákazy, a snažit se jim předcházet. WHO varuje, že celosvětové snahy o regulaci infekčních chorob jsou vážně ohroženy kvůli rostoucí lékové rezistenci, což je následek nedostatečné lékařské péče a špatného užívání antibiotik. Problém nastává zejména u tuberkulózy, jejíž extrémně rezistentní kmen XDR-TB se objevil již na celém světě. "Léková rezistence je známá také u průjmových onemocnění, nemocí získaných v nemocnicích, malárie, meningitidy, onemocnění dýchacího traktu a sexuálně přenosných infekcí a objevuje se u HIV," uvádí podle agentury zpráva.

Ačkoli virus ptačí chřipky H5N1 nezmutoval do formy přenosné mezi lidmi, jak se mnoho vědců obávalo, následující pandemie chřipky bude pravděpodobně také pocházet od ptáků a mohla by postihnout asi 1,5 miliardy lidí. Otázka na vznik pandemie chřipky z tohoto, nebo jiného ptačího viru zní "kdy?", nikoli "zda", tvrdí WHO.

Aby se taková rizika zmenšila, musí všechny země sdílet důležitá zdravotnická data, jako jsou vzorky virů, a hlásit propuknutí chorob, jak je požadováno podle mezinárodních pravidel. Rychle oznámeny by měly být i nehody týkající se toxických materiálů, jaderné energie a další problémy spojené se životním prostředím, aby se minimalizovalo ohrožení veřejného zdraví, napsala agentura Reuters.

Podle článku Laury MacInnisové z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 23. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist