https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-jednani-o-klimaticke-dohode-nic-neprineslo-stezuji-si-rozvojove-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Jednání o klimatické dohodě nic nepřineslo, stěžují si rozvojové země

10.4.2009 15:45 | PRAHA/BONN (Ecomonitor)
Američtí vyjednavači se snažili utlumit vysoká očekávaní v rychlou dohodu o omezování skleníkových plynů. Tu vyvolal prezident Obama svým projevem v Praze, kde prohlásil, že USA se chtějí stát vůdčí silou v řešení problémů se změnou klimatu. Jedenáctidenní maraton vyjednávání měl předjednat smlouvu, která by měla být podepsána na konci roku v Kodani, píše agentura Reuters.
 

Park Rheinaue v Bonnu.
Pohled na park Rheinaue v nedaleko centra Bonnu.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Leit/Wikimedia Commons

Jenže na jednání členů Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách (UNFCCC) v německém Bonnu došlo jen k velmi malému posunu. V podstatě celé komplexní vyjednání nové dohody teprve začalo. A to ve chvíli, kdy zbývá pouhých devět měsíců do jejího uzavření, píše agentura Reuters. V Kodani by měla vzniknout nová mezinárodní dohoda o omezování emisí skleníkových plynů, která nahradí smlouvu z Kjóta. „Vyjednávání právě začalo a přitom jde o velmi komplikovanou záležitost,“ řekl agentuře Reuters Jonathan Pershing, zvláštní zástupce americké administrativy pro změny klimatu.

„Lidé vnímají jednoduché prohlášení o tom, že stoupá průměrná teplota, ale nevidí složitost a provázanost celé problematiky a také to, jak bude náročná na čas, energii a technické znalosti,“ řekl agentuře Reuters. Podle něj hledání společného stanoviska zabere ještě nějaký čas.

Rozvojové země si po skončení jednání stěžovaly, že jednání v Bonnu se točila kolem cílů pro bohaté země, ale nezazněl žádný závazek o investicích do fondu, který by pomohl snižování emisí v chudých regionech, jak někteří doufali. Chudé země říkají, že bohatý svět získal své bohatství kvůli dvěma stům letům industrializace a chrlení emisí oxidu uhličitého do atmosféry. Proto chtějí aby bohatý Sever nejdříve omezil své emise a zároveň pomohl zaplatit snižování emisí na chudém Jihu.

„Jsme velmi zklamání,“ řekl agentuře Reuters čínský klimatický ambasador Yu Qingtai. „Jeli jsme do Bonnu s tím, že se konečně zaměříme na hlavní cíl naší pracovní skupiny,“ dodal. Tím mělo být jednání o rozsahu, v jakém by měly rozvojové země snížit emise skleníkových plynů. Americký vyjednavač Pershing souhlasí s tím, že rozvojové země potřebují pomoc. „Bereme vážně naši zodpovědnost a chceme s těmito zeměmi spolupracovat při jejich budoucím postupu,“ prohlásil.

S postupem jednání v Bonnu vyjádřily zklamání i organizace ochránců životního prostředí.

Podle článku Gerarda Wynna zveřejněného na serveru PlanetArk 09. 04. 2009


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist