https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-klima-se-v-tibetu-ohriva-nejrychleji-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Klima se v Tibetu ohřívá nejrychleji na světě

23.7.2007 11:13 | PRAHA/PEKING (EcoMonitor)
Tibet se ohřívá nejrychleji ze všech oblastí světa, ohlásila to tisková agentura Xinhua. Průměrná roční teplota v Tibetu se zvyšovala o 0,3 stupňů Celsia každých deset let, píše agentura Reuters.
 

Jezero Jamdrok, Tibet.
Jezero Jamdrok, Tibet.
Foto: Stanislav Komárek

Čínští vědci již dlouho varují před oteplováním Tibetské náhorní plošiny a táním zdejších ledovců kvůli kterému hrozí čínským řekám nedostatek vody. To by vnitrozemí lidové republiky mohlo přinést více sucha, písečných bouří a rozšiřování vyprahlých oblastí.

Tibetský meteorologický úřad říká, že teplota se zvyšuje zejména na západě země. Tibet býval dlouhou dobu kvůli své vysoké nadmořské výšce a množství ledovců považován za zemi, které se klimatické změny příliš nedotýkají, píše agentura Reuters.

Podle Mezivládního panelu pro klimatické změny se průměrná teplota na Zemi zvýšila o 0,74 stupně Celsia za posledních sto let. V Číně vzroste teplota klimatu podle agentury Xinhua za nadcházejících sto let o 0,4 stupně.

Čína, která v množství emisí CO2 předehnala USA, je pod velkým mezinárodním tlakem, aby uznala závazné limity oxidu uhličitého pro emise z průmyslové výroby i dopravy.

Čína s takovým omezováním nesouhlasí, vláda však ukazuje snahu výrazně více se zaměřit na problémy energetiky a životního prostředí.

Podle článku agentury Reuters zveřejněném na serveru PlanetArk 23. 07. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist