https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-klimaticke-zmeny-nici-zemedelskou-produkci-v-jar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Klimatické změny ničí zemědělskou produkci v JAR

7.7.2008 09:38 | PRAHA/SAPPORO (Ecomonitor)
Klimatické změny mohou snížit produkci kukuřice v Jižní Africe během patnácti až dvaceti let až o pětinu. Důvodem jsou velká sucha, která sužují západ zěmě, zatímco východní oblasti jsou vystaveny častějším bouřím. Na zasedání nejbohatších států světa G8 to prohlásil jihoafrický ministr životního prostředí, píše agentura Reuters.
 

Agronom kontroluje pole s kukuřicí.
Agronom kontroluje pole s kukuřicí.
Foto: Matanya/Wikimedia Commons

„Pro rozvojové země je otázka, do jaké míry ovlivní klimatické změny zemědělství, otázkou nejdůležitější. A zatím to nevypadá na dobré zprávy,“ řekl novinářům na japonském zasedání Marthinus van Schalkwyk. „Pro nás nejsou klimatické změny něčím, čeho se budeme bát v budoucnu. U nás již změny nastaly,“ dodal.

Změny klimatu a růst cen potravin jsou hlavními body jednání na letošním zasedání zemí G8. Marthinus van Schalkwyk vyzval rozvinuté země, aby snížily emise skleníkových plynů o 80 % – 95 % ve srovnání s rokem 1990. Podle něj není jiné cesty k dosažení skutečně podstatné změny ve snaze odvrátit změny klimatu. Rozvojové země, jako je Jihoafrická republika, která vlastní většinu afrických zásob uhlí, nutně potřebují moderní technologie, které by zpomalily růst emisí.

Dalšími problémy Jižní Afriky je rozšiřování suchých oblastí na západě země a také potíže na východě, který je vystaven působení silných dešťů a prudkých cyklónových bouří. V jejich důsledku se jednak zemí šíří malárie, jednak dochází k obrovským materiálním škodám. Protože západní část JAR vysychá, země se musí přizpůsobit a zemědělci se budou muset naučit pěstovat odolnější druhy kukuřice. To dává podle jihoafrického ministra větší možnost pro využívání geneticky modifikovaných druhů plodin. GM plodiny jsou již dnes v této zemi legální.

Jihoafrická republika ročně spotřebuje zhruba osm milionů tun kukuřice. V roce 2007 se v zemi vypěstovalo něco málo přes sedm milionů tun, letos byla úroda naopak dobrá a dosáhla množství 11 milionů tun. V prosinci stát vyňal kukuřici ze seznamu plodin, ze kterých je možné vyrábět biopaliva - a to navzdory protestům pěstitelské lobby, která se obávala poklesu cen kvůli bohaté úrodě.

Van Schalkwyk prohlásil, že by měla být ustavena celosvětová pravidla pro pěstování biopaliv, aby se předešlo cenovým skokům, k jakému došlo například při červnovém prodeij kukuřice na chicagské burzei.

Podle článku Lucy Hornbyové z agentury Reuters zveřejněného na serveru PlanetArk dne 07. července 2008.



reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist