https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-koncentrace-oxidu-uhliciteho-dosahla-noveho-rekordu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Koncentrace oxidu uhličitého dosáhla nového rekordu

13.2.2009 10:54 | PRAHA/OSLO (Ecomonitor)
Úroveň koncentrace hlavního skleníkového plynu v atmosféře dosáhla podle norských vědců nového rekordu. Podle nich se současná krize a s ní spojený útlum průmyslových emisí zatím nijak neprojevil, píše agentura Reuters.
 

Rano v meste
Úroveň koncentrace hlavního skleníkového plynu v atmosféře dosáhla podle norských vědců nového rekordu. Podle nich se současná krize a s ní spojený útlum průmyslových emisí zatím nijak neprojevil, píše agentura Reuters.
Foto: Matej Šiculiak
„Růst pokračuje podle dlouhodobého trendu,“ řekl agentuře Reuters Kim Holmen z Norského polárního institutu. Data pocházejí z výzkumu stockholmské univerzity, který probíhá na ostrovech Svalbard severně od Norska.Koncentrace oxidu uhličitého podle tohoto výzkumu vzrostla na 392 částic na milion (ppm) v prosinci. To znamená růst o 2-3 ppm ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce, píše agentura Reuters.

Obvyklé nejvyšší naměřená koncentrace bývá na začátku jara na severní polokouli, kde je koncentrováno nejvíce průmyslu, velkoměst a vegetace. Rostliny při svém růstu zachycují oxid uhličitý, který uniká při spalování fosilních paliv. Úroveň koncentrace se snižuje během léta a opět roste během podzimu, kdy stromy ztrácejí listy a další rostliny odumírají.

Podle Kima Holmena je ještě příliš brzy nato, aby se dalo tvrdit, že současná ekonomická krize ztlumí růst emisí. Navíc bude podle něj složité označit přesně původce změny. „Kdyby nastala například velmi teplá zima na Sibiři, může zcela zrušit vliv, jaký by měl velký výpadek průmyslu,“ řekl agentuře Reuters Holmen. Teplá zima v Rusku může aktivovat větší množství baktérií, které rozkládají rostlinné zbytky a vytvářejí tak skleníkové plyny.

Poslední data ze Svalbardu pocházejí z prosince, protože pak se začala měřící zařízení vyměňovat. Naměřená čísla jsou vyšší než celoroční průměr, jak je udávaly měření například amerického národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA).

Podle článku Alistera Doyla z agentury Reuters zveřejněného na serveru PlanetArk 13. 02. 2009.



reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist