https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-kvuli-znecisteni-umiraji-miliony-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Kvůli znečištění umírají miliony dětí

1.8.2007 08:19 | PRAHA/ŽENEVA (EcoMonitor)
Čtyři miliony dětí mladších pěti let zemřou každý rok v důsledku znečištěného životního prostředí. Hlavními viníky jsou podle Světové zdravotnické organizace (WHO) znečištěné ovzduší a voda spolu s působením chemických látek, napsala agentura Reuters.
 

Otravy, infekce dýchacích cest, průjmová onemocnění a malárie přenášená komáry, kterým se ve znečištěné vodě velmi daří, jsou hlavními příčinami dětských úmrtí, píše ve zprávě Světová zdravotnická organizace.

"Jsou to známé věci, které jsme dlouhou dobu tušili, ale až teď jsme dokázali skutečně vyčíslit tyto ztráty na životech," prohlásila na tiskové konferenci Jenny Pronczuková. Podle zprávy WHO má až třetina všech dětských onemocnění a úmrtí nějaký vztah k poškozenému životnímu prostředí.

Podle více než dvacítky vědců, kteří zprávu vypracovali, je velký rozdíl zejména v působení chemických látek, kde velmi záleží na tom, v jakém věku jsou děti působení vystaveny. "Například když se zaměříme na působení olova, efekt bude zcela jiný, když bude dítě ještě v děloze a olovo z těla matky se bude ukládat do jeho kostí," řekla agentuře Reuters Pronczuková. Navíc některé škodlivé dopady, které vznikly v době, kdy bylo dítě ještě v matčině lůně, se mohou projevit až mnohem později.

Oblastí s nejvyšším počtem nemocí, které souvisí s ničením životního prostředí, je nejvíce na africkém kontinentu a hned za ním jsou některé části jihovýchodní Asie.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 30. 07. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist