https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-lesy-kvuli-oteplovani-ztraci-schopnost-zadrzovat-uhlik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Lesy kvůli oteplování ztrácí schopnost zadržovat uhlík

17.4.2009 10:40 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Lesní porosty se mohou stát zdrojem emisí skleníkových plynů, namísto toho, aby emise samy pohlcovaly. Ničení lesů je zodpovědné asi za 20 % světových emisí oxidu uhličitého, ale rostoucí lesy pohlcují až 25 % těchto emisí. Jenže to se může kvůli oteplování změnit, píše agentura Reuters.
 

Když se průměrná teplota planety zvýší o 2,5 °C nebo více, kvůli zvýšenému odpařování vody odumře obrovské množství stromů v tropických oblastech Afriky, jižní Asie a Jižní Ameriky. A plyny z tlejících lesů dále prohloubí klimatické změny, píše agentura Reuters. „Když bude teplota stoupat i nadále stejným tempem, pak se tak stane na konci tohoto století, nebo i dříve,“ řekl agentuře Reuters Risto Seppala, šéf studie vydané Mezinárodní unií lesního výzkumu (IUFRO), což je nevládní vědecká organizace. (Zde najdete odkaz na studii "Adapatce lesů a lidí na změny klimatu")

Ne všechny lesy ale budou změnou ohroženy stejně. Například borové lesy v severních regionech budou nejdříve na změně klimatu profitovat. V severní Evropě nebo v Kanadě nejdříve porostou lesy rychleji a může z toho těžit i lesnictví a papírenství. Také stromy v mírnějších oblastech světa porostou nejdříve rychleji. „Lidé, kteří žijí v průmyslově vyspělých zemích na severní polokouli z počátku nepocítí žádné velké škody,“ tvrdí Seppala. Více změny pocítí lidé v rozvojových zemích, kteří jsou na lesním ekosystému více závislí. Lesy jsou pro ně zdrojem potravy, čisté vody a dalších životních nezbytností.

Ale i lesy v chladnějších oblastech světa můžou být ohroženy výskytem dříve zde neznámých škůdců. Ti se mohou šířit na sever právě díky stoupajícím teplotám. Příkladem můžou být škody na lesích v Britské Kolumbii v Kanadě způsobené za poslední desetiletí kůrovcem.

Podle článku Timothy Gardnera zveřejněném na serveru PlanetArk 17. 04. 2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist