https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-mexiko-zasahla-nejhorsi-sucha-za-sedesat-osm-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Mexiko zasáhla nejhorší sucha za šedesát osm let

21.8.2009 13:26 | MEXIKO/PRAHA (Ecomonitor)
Mexiko prožívá nejsušší rok za posledních šedesát osm let. Na polích usychá úroda a stáda dobytka vymírají na celém území země. Kvůli suchu se také snižují dodávky vody pro více než dvacet milionů obyvatel hlavního města, píše agentura Reuters na serveru PlanetArk.
 

Farmáři ve státě Puebla, Mexiko
Farmáři ve státě Puebla, Mexiko
Foto: Wikimedia Commons/Tim & Annette

Tim & Annette

Kvůli podprůměrným srážkám je také v 80 ze 175 největších zásobáren pitné vody méně než polovina obvyklého objemu vody. Informace agentuře Reuters potvrdil Felipe Arreguin z národní komise pro zásobování vodou Conagua. „Máme oblasti, kde je vody dostatek, ale v dalších není ani kapka,“ řekl tento týden Arreguin agentuře Reuters.

Více než tisíc kusů hovězího dobytka již v důsledku sucha uhynulo. Podle zemědělců je ohroženo až 20 milionu tun zemědělských plodin a živobytí více než 3,5 milionu malých farmářů. Nejvíce byl zasažen suchý severozápadní region Mexika spolu s centrální oblastí v okolí hlavního města. V Mexiku obvyklé období dešťů od června do října naplní jezera a rezervoáry, které pak zásobují vodou celou zemi po zbytek roku.

Úřady snížili dodávky vody ze série přehrad Cutzamala, které zásobují čtvrtinu hlavního města. Chtějí tím šetřit zásoby tak, aby vydržely až do příští dešťové sezony. Kvůli přerušovaným dodávkám vozí do některých čtvrtí vodu nákladní automobily. Správa města také žádá po obyvatelích, aby šetřili vodu tím, že si nechají namontovat spořivé sprchy a svá auta nebudu mýt tekoucí vodou, ale vodou z kýblu. Většina dodávek vody pro město pochází z podzemních zásob. Mexiko City je postaveno na místě dřívějšího jezera, které bylo v minulosti vysušeno.

Ve státech jako je San Luis, Aguascalientes a Colima nebyli kvůli nedostatku dešťů schopní vůbec vypěstovat obvyklé plodiny, jinde zase zemědělci jen sledují, jak jim fazole a kukuřice na polích usychá. Stát začal malým farmářům v nejhůře zasažených oblastech vyplácet kompenzace. Čtyři pětiny vodních zdrojů se v Mexiku využívají na zavlažování. Vláda se proto snaží přesvědčit zemědělce, aby využívali šetrnější nakládání s vodou. Současné mexické sucho se nedotklo úrody cukrové třtiny, ta byla sklizena ještě před začátkem sucha. Ani pěstování kávy není ohroženo, většina kávových plantáží je v nezasažených oblastech.

V sousední Guatemale začala vláda rozdělovat jídlo určené pro 56 000 rodin, jejichž úroda byla zničena. „Takové problémy zažíváme každý rok, ale letos to vypadá obzvlášť vážně,“ řekl agentuře Reuters vládní úředník Juan Aguilar.

Během posledního desetiletí zažívá Mexiko méně srážek, neexistují však data, která by dokládala, že je tento jev ovlivněn změnami klimatu. „Z kolika procent za to může El Nino, z kolika procent změny klimatu? Myslím, že nejlepší je doufat v dobré, ale připravit se na nejhorší,“ říká Felipe Arreguin.

Podle článku Noela Randewiche Mexico Hit By Lowest Rainfall In 68 Years vydaného na serveru PlanetArk 20. 08. 2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist