https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-nemecko-ma-plan-boje-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Německo má plán boje proti klimatickým změnám

30.8.2007 08:35 | PRAHA/FRANKFURT (EcoMonitor)
Vládní plán, který má z Německa udělat světovou jedničku v boji s globálním oteplováním, musí ještě získat podporu od zdráhajícího se ministra financí. Třicetibodový dokument apelující na domácnosti a průmysl, aby změnily spotřební zvyklosti, může vstoupit v platnost až pod příští vládou. Ta má být zvolena na konci roku 2009, napsala agentura Reuters.
 

Větrné elektrány na pobřeží Dánska,
Koncern E.ON navýší své obnovitelné zdroje.
Foto: Yann Arthus Bertrand/Země krásná neznámá

Kabinet kancléřky Angely Merkelové minulý týden překonal vnitřní názorové rozdíly a plán odsouhlasil. Samotnému opatření však musí předcházet změna několika zákonů, což může trvat rok, píše Reuters. Teprve poté může začít dlouhodobý proces implementace. Vláda doufá, že se do roku 2020 podaří dosáhnout 36procentní redukce emisí oxidu uhličitého oproti koncentracím z roku 1990. "Je to překvapivý plán a ještě před rokem bych si nemyslel, že je takový program možný," řekl Holger Krawinkel, expert na energetiku z německé spotřebitelské asociace VZBV, která se nikdy nebála politiky kritizovat.

Překážkou však může být snaha ministra financí Peera Steinbruecka zlepšit stav napnutých veřejných financí. Steinbrueck chce za boj s klimatickými změnami utrácet více peněz jen v případě, že příjem z daní bude nadále stoupat a že se podaří získat peníze navíc z dražby emisních povolenek. "Klimatický balíček" požaduje zvýšení ročního vládního rozpočtu na ochranu klimatu na 2,6 miliardy euro oproti 800 milionům v roce 2005, uvádí Reuters.

Hlavní část úsporných opatření a výdajů za technologie však ponese veřejnost, soukromí majitelé budov, domácnosti a také doprava. Normy budou stanoveny zákonem a jejich dosažení budou pomáhat finanční pobídky. Už nyní se dá najít mnoho příkladů, jak vše funguje. Energetický průmysl změnu přivítal, protože se shoduje s jeho vlastními záměry diverzifikovat produkci. Energetika chce reagovat na současné spotřebitelské trendy a využívat dotací. Koncern E.ON plánuje navýšit své obnovitelné zdroje. Tři miliardy euro půjdou na energii z vody, větru a také na bioplyn. Do nových německých domů se bude distribuovat teplo vzniklé při výrobě elektřiny. To je dobrá zpráva pro výrobce strojů, dodavatele zařízení, stavaře a vlastníky domů. Zároveň vzniknou nová pracovní místa. Jediným požadavkem průmyslu je, že opatření musí být vzájemně sladěny, aby se předčasně nebourala stávající infrastruktura.

Německo má také renomovaný průzkum ukazující, že utrácet nyní a ušetřit později dává smysl, píše agentura Reuters. Německý institut pro výzkum ekonomiky DIW uvedl, že zatímco domácnosti budou muset na životní prostředí v příštích deseti letech vydat méně než sedm euro za měsíc, ušetří 12 euro za energie. Mohou se ovšem objevit i protesty, protože domácnosti budou nuceny koupit si nové bojlery a vyměnit další zařízení. Občanům s nízkým příjmem by ale měly pomoci dotace. To, že spotřebitelé chtějí podpořit krok směrem k udržitelnosti, ukazuje i úspěch relativně drahých "zelených" dodavatelů energie. Například dodavatel Lichtblick uvádí, že dostává od zákazníků rekordních tisíc dotazů denně. "Jsou zde také obrovské příležitosti pro energetický průmysl v poradenských službách," řekl Berthold Hannes, energetický expert ze společnosti Bain & Company .

Podle článku Very Eckertové z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 28. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist