https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-newyorsky-starosta-napadl-americky-zakon-o-kukuricnem-etanolu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Newyorský starosta napadl americký zákon o kukuřičném etanolu

12.2.2008 12:26 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Nový americký zákon o energiích způsobí nárůst světových cen potravin a povede k případům smrti hladem po celém světě, protože pokračuje v podpoře ethanolu vyráběného z kukuřice, řekl v pondělí newyorský starosta Michael Bloomberg. Informuje o tom agentura Reuters.
 

„V některých částech světa budou lidé doslova umírat hlady, což se děje vždy, když se ceny potravin zvednou,“ řekl Bloomberg novinářům poté, co vystoupil v debatě Valného shromáždění OSN věnované změně klimatu.

Nový americký zákon o energiích, který začal platit v minulém roce, zvýšil povinný obsah biopaliv ve standardních palivech pětinásobně. Jedním z biopaliv je i ethanol vyráběný z kukuřice. Zákon tedy zvýšil poptávku, která zvýší cenu kukuřičného zrna na trhu, píše agentura Reuters. V roce 2022 bude z požadovaných 36 miliard galonů (galon = 3,79 litru) biopaliv nějakých 15 miliard z kukuřice.

Nový zákon upřednostňuje výrobu etanolu z kukuřice, protože výroba paliva z kukuřice je od daně osvobozena, zatímco výroba z cukrové třtiny je daní zatížena, tvrdí Bloomberg. Podle něj většina etanolu z cukrové třtiny pochází z dovozů z Brazílie a jako taková podléhá celní přirážce. Bloomberg se tak připojil k řadě jiných kritiků, kteří tvrdí, že kukuřice by neměla být páteřním zdrojem pro výrobu etanolu, na rozdíl od výroby z cukrové třtiny, píše agentura Reuters.

Podle kritiků kukuřice stále spotřebovává více energie při pěstování a rafinaci, než kolik energie je pak využitelné v motorech aut. Podle Mezinárodní unie pěstitelů cukrové třtiny (UNICA) se z jednoho hektaru cukrové třtiny získá sedm litrů etanolu, zatímco stejně velká plocha kukuřice dává jen tři litry biopaliva. Podle sdružení UNICA je také výroba ze třtiny levnější.

Biopaliva by přitom podle svých zastánců měla být lékem, který sníží emise skleníkových plynů a zvýší energetickou nezávislost jednotlivých zemí tím, že nabídne alternativu k fosilním palivům, napsala agentura Reuters.

Britský miliardář a šéf firmy Virgin Group Richard Branson souhlasí s názorem, že etanol z třtiny by měl dostat přednost před kukuřičnými biopalivy. Podle něj má pro země jako jsou USA větší smysl pěstovat kukuřici k jídlu a nechat země jako je Brazílie, aby svou půdu využily pro pěstování třtiny na biopaliva. „Myslím, že když Spojené státy upustí od zdanění dovážených biopaliv vyrobených z cukrové třtiny, což se myslím skutečně stane, bude z toho mít užitek celý svět,“ řekl agentuře Reuters Branson.

Také Evropská unie minulý měsíc prohlásila, že u biopaliv bude požadovat výrazně přísnější kritéria při posuzování dopadu jejich výroby na životní prostředí, aby nedocházelo k takovým excesům jako ničení deštných pralesů v Asii a také aby se omezil růst cen potravin.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlaneArk 12. 2. 2008.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist