https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-nicolas-sarkozy-planuje-velkou-diskuzi-o-ekologickych-tematech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Nicolas Sarkozy plánuje velkou diskuzi o ekologických tématech

23.5.2007 09:21 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí představil své plány na rozsáhlé rozhovory o budoucí environmentální politice Francie, napsala agentura Reuters. Francouzská vláda však prohlásila, že země nebude odstupovat od jaderné energie.
 

Sarkozy slíbil, že bude na podzim diskutovat s ekologickými organizacemi o tom, jaká ekologická opatření by vláda mohla přijmout. Nebude to "jen další konference, která řekne, že životní prostředí je ve stavu nouze", uvedl Sarkozy v pondělí v proslovu věnovaném ekologickým organizacím. "Bude to jednání o konkrétních opatřeních."

Devět nevládních ekologických organizací, včetně Greenpeace a WWF, bylo pozváno do Elysejského paláce jako součást přípravy na rozhovory, které se mají konat v září nebo říjnu. Jednání, jichž se mají účastnit i významní podnikatelé, odborové organizace a vědci, se mají zaměřit na tři témata: biodiverzitu, zdraví a prevenci globálního oteplování. Výsledkem pak bude pětiletý "kontrakt" mezi zúčastněnými stranami, jehož hlavní body se budou každoročně vyhodnocovat, uvedl podle Reuters Sarkozy.

Alain Juppé, bývalý premiér a muž číslo dvě ve vládě, kterou Sarkozy jmenoval minulý týden, řekl v pondělí tisku: "To, že Francie bude pokračovat v jaderném programu, není kompromis, je to rozhodnutí. Existuje ale mnoho dalších souvisejících témat, která mohou doplňovat politiku jaderné energie." Jako oblasti, kde je prostor pro iniciativu, zmínil například obnovitelné zdroje a energetickou účinnost, píše Reuters.

Dalším tématem, kvůli kterému ekologické organizace Sarkozyho ostře kritizují, jsou geneticky modifikované plodiny. Ochránci životního prostředí jsou proti nim, ale Sarkozy se zatím jasně nevyjádřil, kterou cestu volí. Několik ekologických aktivistů, kteří se pondělního setkání se Sarkozym zúčastnili, vyjádřilo spokojenost. "To, že v pravicové vládě zasvětí prezident a státní ministr hned první pondělí svého vládnutí těmto cílům, svědčí o probíhající kulturní změně, něco se děje," řekl reportérům Nicolas Hulot, televizní hvězda a odborník na životní prostředí, když opouštěl prezidentskou kancelář.

Podle článku Emmanuela Jarryho a Francoise Murphyho z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 22. 5. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist