https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-nove-new-orleans-budou-mrakodrapy-obklopeny-mokrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Nové New Orleans - Budou mrakodrapy obklopeny mokřady?

1.9.2006 08:48 | PRAHA/NEW ORLEANS (EcoMonitor)
Architekt Thom Mayne, známý svými avantgardními projekty, prohlásil, že by New Orleans mělo loňskou katastrofu způsobenou hurikánem Katrina brát jako obrovskou příležitost ke změně, napsala agentura Reuters. Podle něj je ve městě třeba obnovit mnoho přírodních prvků a propojit je s moderní technikou.
 

Pohled na město New Orleans pořízený z raketoplánu NASA.
Pohled na město New Orleans pořízený z raketoplánu NASA.
Foto:NASA
Proslavené části města New Orleans jsou kamenná Francouzská čtvrť s úzkými uličkami a Zahradní čtvrť se dřevěnými honosnými rezidencemi ve stínu dubů lemujících ulice. Starší části města se nacházejí ve výše položených lokalitách. Větší část rozlohy města však leží pod úrovní hladiny moře. Mnoho míst, které hurikán Katrina nejvíc poškodil, jsou právě původně mokřady a bažiny. Uřady a ekologičtí aktivisté se nyní snaží obnovit pobřežní mokřady, které dovedou zmírnit příští tropické bouře, píše Reuters.

Mělo by se postavit méně budov a ponechat více volného prostoru, říká architekt Thom Mayne. To by podle něj pomohlo předejít dalším katastrofám. "Jaký by však ten volný prostor měl být? Mohl by se navrátit do svého přirozeného stavu, obnovila by se například bažina, ústí řeky, mokřad a časem by se z nich stal druh přírodní rezervace, což by mimochodem také lákalo turisty," řekl agentuře Reuters Thom Mayne.

Hurikán Katrina udeřil 29. srpna 2005. Zabil okolo 1 500 lidí ve čtyřech státech a zaplavil 80 procent rozlohy New Orleans. Dodnes je téměř prázdných mnoho čtvrtí města. New Orleans ještě nemá nový územní plán. Radnice se spoléhá na městské části, že předloží vlastní návrhy, které by koncem tohoto roku byly shrnuty do jednoho celku, píše Reuters. Mnoho sídelních struktur bylo napůl zničeno a pravděpodobně budou obnoveny ve stejné podobě jako dřív. Velké množství budov bylo strženo. Architekt Mayne ale důrazně doporučuje městu, aby se nepokoušelo znovu stavět ve stylu minulých staletí.

New Orleans vždy na svých historických čtvrtích velmi lpělo. Široké okolí i s jeho vysušenými mokřady však pokryla typická suburbánní zástavba. Mayne navrhuje ve městě poblíž Francouzské čtvrti postavit čtvrť mrakodrapů a vybudovat obrovský centrální park. Mrakodrapy by podle něj měly vypadat podobně jako ty evropské, tedy obklopené parky. Mrakodrapy pojmou mnoho lidí na malém prostoru, čímž se uvolní místo pro lesy a další přírodní plochy. "Je to opravdu jednoduché - a děti se budou moci procházet v lese a sbírat borůvky," podle agentury Reuters prohlásil Thom Mayne.

Podle článku Petera Hendersona z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 31. 8. 2006
reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist