https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-pesticidy-nici-karibske-ostrovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Pesticidy ničí karibské ostrovy

24.9.2007 08:19 | PRAHA/PAŘÍŽ (Ecomonitor)
Obrovské množství pesticidů používaných na banánových plantážích francouzských karibských ostrovů - Martiniku a Guadalupe - způsobilo zdravotní katastrofu, píše server PlanetArk. Tvrdí to francouzský lékař, který svou zprávu přednesl minulý týden ve francouzském parlamentu.
 

„Nebude příliš nadnesené, když řeknu, že je otráveno celé území Martiniku a Guadalupe,“ řekl francouzský onkolog Dominique Belpomme deníku Le Parisien.

„Situace je velmi vážná. Vědecká studie, kterou jsem vedl, ukazuje rozsah zdravotní katastrofy na Malých Antilách,“ tvrdí vědec. Francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová prohlásila, že zpráva sice musí být ještě potvrzena, ale její závěry bude ministerstvo dále šířit. Belpomme tvrdí, že používání pesticidů, jako je chlordecon, způsobuje dlouhodobou kontaminaci půdy a spodních vod. Tato látka se na ostrovech nesmí používat od roku 1993, ale podle Belpommeho přetrvávají její škodlivé účinky i nadále, píše agentura Reuters.

„Na Martiniku je kontaminováno mnoho vodních zdrojů, také ovoce a kořenová zelenina a zbytky pesticidů se najdou dokonce i v mase,“ řekl Belpomme. Podle něj se ve francouzském Karibiku vyskytuje nejvyšší počet onemocnění rakovinou prostaty a také se zde zvyšují počty případů vrozených vad u novorozenců. Rakovinou prostaty je prý v této oblasti ohrožen každý druhý muž, tvrdí vědec. Zatím nebylo prokázáno, že existuje vztah mezi rakovinou prostaty a používáním chlordeconu. Na to by se měl zaměřit výzkum, který se rozeběhne ještě v tomto roce, píše agentura Reuters.

Ministr zemědělství Michel Barnier prohlásil ve vysílání rádia Europe 1, že situace je velmi vážná. Podle něj by zničené banánové plantáže, které utrpěly škody minulý měsíc kvůli hurikánu Dean, mohly být výzvou ke změně současných zemědělských praktik. „Když se plantáže přemění, bude nutné používat pesticidy jen velmi málo, nebo vůbec,“ prohlásil Barier.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 18. 9. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist