https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-reforma-v-zimbabwe-stala-zivot-tisicu-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Reforma v Zimbabwe stála život tisíců zvířat

9.7.2007 08:45 | PRAHA/JOHANNESBURG (EcoMonitor)
Zimbabwe bývalo zemí s největším počtem soukromých rezervací v Africe a také cílem mnoha safari výprav. Jenže současná ekonomická krize ohrožuje divokou přírodu i zvířata. Místní obyvatelé totiž stále více rozšiřují zemědělské plochy na úkor původních porostů, píše agentura Reuters.
 

Organizace ochránců zvířat Zimbabwe Conservation Taskforce (ZCT) tvrdí, že kvůli politice vlády prezidenta Roberta Mugabeho, který v roce 2000 zkonfiskoval zemědělské usedlosti v soukromém vlastnictví, došlo k obrovskému snížení ochrany životního prostředí.

Stejný úpadek postihl i počet soukromých rezervací, z čehož ochránci přírody také viní vládu, která zkonfiskovala majetek převážně bílých farmářů a rozdala ho během pozemkové reformy obyvatelům. „Podle našich odhadů fungovalo před reformou 620 soukromých safari farem, ale dnes jich zbývá pouhých 14,“ tvrdí prohlášení ZCT. Podle záznamů ochránců zvířat existovalo před reformou také 14 soukromých rezervací, dnes však funguje jediná.

V Zimbabwe se nacházejí jedny z největších safari rezervací z celé Afriky, jenže podle odborníků je řada druhů zvířat, jako jsou antilopy impala a kudu, prase savanové nebo některé druhy pakoně, ohrožené kvůli pytlákům, kteří skutečně nemají co jíst, nebo kvůli nelegálním lovcům přicházejícím z okolních zemí.

Organizace ZCT studovala 62 farem, na 59 z nich došlo ke ztrátě 42 236 kusů zvěře, včetně lva, slona, krajty nebo malého sudokopytníka chocholatky modré, kteří se nacházejí na seznamu ohrožených zvířat. Nicméně situace je na jednotlivých safari farmách velmi různá, dostatečné záznamy navíc existují jen u sedmnácti z nich. Ale jen na těchto farmách bylo mezi rokem 2000 až 2007 zabito nejméně 15 704 zvířat, v průměru 923 zvířat na farmu. Nejvíce jich bylo prodáno na maso. Podle státního Úřadu pro národní parky a volně žijící živočichy však ve velkých parcích zůstávají zvířata v bezpečí.

„Kvůli tomu, jak byla pozemková reforma provedena, to vypadalo, že je veškerý majetek přístupný všem. A první, kdo to odnesl, byla zvířata,“ řekl agentuře Reuters Johnny Rodrigues, ředitel ZCT. „Mluvíme o oblasti s nízkými srážkami, kde můžete jen těžko vypěstovat zemědělské plodiny,“ dodal. Podle něj velké množství zvířat ulovili váleční veteráni, kteří obsadili většinu farem, kde hledali jídlo i peníze.

Podle článku Mucheny Zigoma z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 03. 07. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist