https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-ruska-policie-zabavila-pul-tuny-pasovaneho-kaviaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Ruská policie zabavila půl tuny pašovaného kaviáru

26.9.2007 08:23 | PRAHA/MOSKVA (Ecomonitor)
Ruská policie zabavila na letišti nedaleko Moskvy téměř půl tuny pašovaného kaviáru v hodnotě zhruba 600 tisíc dolarů. Podle úřadů zahynulo kvůli kontrabandu až 23 tun jeseterů, píše agentura Reuters.
 

Policie objevila 460 kilogramů kaviáru pašovaného přes vojenská letiště v černých odpadkových pytlích na základě upozornění. Nelegální náklad byl zadržen na vojenském letišti nedaleko Moskvy, kam přicestoval z Chabarovsku na ruském Dálném východě. „Kvůli získání takového množství černého kaviáru museli pytláci vybít pře dvacet tři tun jeseterů,“ prohlásil mluvčí sekce pro ekonomickou bezpečnost ministerstva vnitra J. Sinjutin. Jen samotné ryby mají podle něj hodnotu kolem 400 tisíc dolarů. Podle ochránců přírody jsou přitom jeseteři na pokraji vyhynutí, píše agentura Reuters.

Ruská televize odvysílala záběry, na kterých je vidět, že kaviár byl uložen v plechových a plastových kýblech zabalených do pytlů na odpadky. Tiskový mluvčí dodal, že nádoby byly uskladněny velmi nehygienicky.

Obrovské množství vylovených ryb, pytláctví, špatný chov ryb a zkorumpovaná právní ochrana natolik snížily počet jeseterů, že podle odborníků je vyza velká na pokraji vyhynutí. Její počet se za posledních dvacet let snížil o 90 %. Její kaviár, symbol luxusu, přijde na moskevském trhu na 1 800 dolarů za kilo. V Londýně ale zájemce zaplatí více než třikrát tolik, píše agentura Reuters.

V minulém týdnu se ve prospěch zákazu lovu ryb kvůli kaviáru vyslovil bývalý ministr obrany a předpokládaný kandidát na post ruského prezidenta Sergej Ivanov. Prohlásil také, že by klidně mohl žít, aniž by si tuto lahůdku dopřával, jestliže by to pomohlo znovu obnovit stavy ryb.

Podle článku Chrise Baldwina z agentury Reuters zveřejněném na serveru PlanetArk ze dne 23. 9. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist