https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-sucho-se-podepise-na-svetovem-trhu-s-obilim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Sucho se podepíše na světovém trhu s obilím

3.8.2005 10:31 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Letošní suchý rok se pravděpodobně výrazně projeví na mezinárodním trhu s obilím. Analytici se domnívají, že některé státy, které očekávají dobrou sklizeň, dostanou novou příležitost se uplatnit, informuje agentura Reuters.
 

Sklizeň pšenice v USA.
Foto: Agricultural Research Service/http://www.ars.usda.gov/
Kvůli špatnému počasí se zmenšují světové zásoby pšenice a mnoho zemí bude muset dovážet více obilí než loni. Mezinárodní rada pro obiloviny (The International Grains Council) odhaduje globální produkci pšenice v letošní sezóně na 608 milionů, zatímco v sezóně 2004/05 to bylo 624,5 milionů tun. Světové zásoby pšenice podle odhadu klesnou na 133 milionů tun, tedy o 5 milionů tun oproti konci sezóny 2004/05. Obchodované množství pšenice se zvýší ze 106 milionů na 109 milionů tun.

Obilné pláně na americkém středozápadě a v Austrálii zasáhl nedostatek vody. Sucho je také v Argentině. Americké ministerstvo zemědělství oznámilo, že se urputná sucha projeví také na sklizni obilovin ve státech Illinois a Missouri.

Sucho zasáhlo také Evropu a africké země. Španělsko a Portugalsko hlásí nejhorší sucho v historii. Maroko odhaduje, že sklidí až o 50 procent obilí méně než loni, kvůli čemuž bude muset dovézt až o 33 procent plodiny více než loni. Alžírsko sklidí 2,5 milionů tun oproti loňským 4 milionům.

Světová situace naopak pomůže Francii, jejíž farmáři mají velké zásoby obilí z loňska a i letos očekávají slušnou sklizeň. Zda Francie dobude nové trhy a posílí svou pozici na trzích v severní Africe však závisí na kurzu eura vůči dolaru a na evropské dotační politice, domnívají se obchodníci. Velkým konkurentem Francie však může být Rusko, které prodává své obilí za agresivní ceny.

Do Španělska a Portugalska, kterým se obilí nedostává, Evropská unie převede pro začátek 700 milionů tun ze svých bohatých zásob, zejména z vnitrozemských států střední Evropy, píše David Evans z agentury Reuters.

Podle článku Davida Evanse z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 1. 8. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist