https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-supermarkety-chteji-omezit-lov-tunaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Supermarkety chtějí omezit lov tuňáků

17.4.2007 10:14 | PRAHA/ŘÍM (EcoMonitor)
Několik největších evropských obchodních řetězců doporučilo Evropské unii o polovinu snížit povolený objem lovu tuňáků. Kvůli oblíbenému sushi by totiž tyto ryby mohly ze Středozemního moře úplně vymizet, napsala agentura Reuters.
 

Řetězce, jako je německé Metro, francouzský Auchan, holandský Albert Heijn a britská Asda, podepsaly dopis požadující drastické snížení evropských kvót na tuňáky, oznámila v pátek organizace WWF. Podle ní by podpora obchodních řetězců mohla pomoci donutit Evropskou unii snížit kvótu, která sice byla stanovena na mezinárodní úrovni, ale podle tvrzení WWF nezaručuje přežití druhu.

V dopise Evropské komisi firmy podle Reuters píší, že jsou "hluboce znepokojeny tragédií, ke které by mohlo dojít ve Středomoří", pokud bude evropským rybářům dovoleno vylovit 17 000 tun tuňáků. Řetězce oznámily, že souhlasí s posouzením WWF, podle kterého je kvóta stanovená v listopadu minulého roku organizací ICCAT (Mezinárodní komise pro ochranu tuňáků v Atlantiku) přespříliš vysoká.

"Proto je vysoce pravděpodobné, že tuňák, ze kterého se vyrábí nejlepší sushi na světě, ze Středozemního moře zmizí," píše se v dopise. Poradci ICCAT doporučovali snížit celkový objem vylovených tuňáků o 50 procent, akceptováno však bylo pouze mnohem menší snížení. Podle řetězců by nesnížení kvóty bylo "amorální a nezodpovědné", napsala agentura Reuters.

Podle článku na serveru PlanetArk ze dne 16. 4. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist