https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-uporny-pozar-ohrozuje-kalifornske-pobrezi-v-oblasti-big-sur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

mapa uvnitřPlanetArk: Úporný požár ohrožuje kalifornské pobřeží v oblasti Big Sur

2.7.2008 08:59 | PRAHA/LOS ANGELES (Ecomonitor)
Kalifornští hasiči zatím marně bojují s požárem, který vyvolal blesk v řídce osídlené a zalesněné pobřežní oblasti známé jako Big Sur. Ohni již padlo za oběť přes 13 tisíc hektarů porostu a asi 16 domů. Zatím se podařilo dostat pod kontrolu pouhá tři procenta zasaženého území, napsal server PlanetArk.
 

Kalifornská oblast Big Sur.
Kalifornská oblast Big Sur. Podmínky zveřejnění této mapky upravuje Volná licence GNU pro dokumenty a využívá materiál z hesla Wikipedie "Big Sur".
Mapa: Scooterboss/Wikipedia

Již čtvrtý den je uzavřen 16kilometrový úsek pobřežní dálnice č. 1 a místní obyvatelé zůstávají v ohrožení. Ačkoli byla doporučena evakuace, podle místní obchodní komory zůstává většina služeb dosud v provozu. Vývoj v nejbližších dnech lze předvídat jen nesnadno, neboť nepřístupný terén významně ztěžuje práci asi tisícovce hasičů.

Úsek pobřeží o délce zhruba 145 kilometrů, který leží mezi městy Carmel na severu a San Simeon na jihu, je oblíbenou cílovou destinací táborníků, surfařů a milovníků přírody. V této oblasti mimo jiné 18 let žil spisovatel Henry Miller. Knihovna věnovaná jeho odkazu má však nyní až do odvolání zavřeno. Duchovní centrum Esalen Institute, které často navštěvovali Jack Kerouac nebo Joan Baezová, neobnoví provoz dříve než v neděli. Otevřen zůstává pouze zámek Hearst Castle v San Simeonu.

Podle Národního požárního centra v Boise (stát Idaho) hoří nyní v Kalifornii celkem 31 požárů, které zasahují plochu 135 tisíc hektarů - to je území třiadvacetkrát větší než Manhattan. Letošní sezónní požáry propukly dříve, než se očekávalo. Vyšší riziko jejich vzniku zapříčiňuje sucho, které trvá již dva roky. Kvůli němu jsou křoviny, tráva a kmeny stromů v mnoha oblastech zvlášť náchylné podlehnout ohni.

Podle článku Deana Goodmana a Anthonyho Boadleho "Stubborn Fire Threatens California's Scenic Coast" pro agenturu Reuters zveřejněného 1. července 2008 na serveru Planet Ark



reklama

 
Karel Dolejší

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist