https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-v-evrope-stale-rostou-emise-z-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: V Evropě stále rostou emise z dopravy

20.6.2008 10:05 | PRAHA/BRUSEL (Ecomonitor)
V Evropě stále rostou emise oxidu uhličitého z dopravy, navzdory mírnému poklesu celkových emisí skleníkových plynů v Evropské unii. Toto z jištění vychází z informací zveřejněných tento týden evropským komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem. Ten také varoval, že emise nejvíce rostu v dvanácti nových zemích EU, nejvíce ve východní Evropě, píše agentura Reuters.
 

Kamiony.
Podle dat Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) vzrostly emise z automobilové dopravy o 0,7 procent v roce 2006.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

„Růst emisí ve většině nových dvanácti zemích není rozhodně dobrou zprávou,“ řekl agentuře Reuters Dimas. Emise skleníkových plynů ve východní Evropě dramaticky poklesly po roce 1990, když došlo k obrovským změnám v ekonomice a zároveň Evropská unie tlačila na nové státy, aby i nadále snižovaly svůj příspěvek ke klimatickým změnám. „Země evropské dvanáctky by měly mít na mysli, že se nemohou spoléhat na svůj úspěch z minulosti,“ prohlásil Dimas.

Podle zveřejněných dat Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) vzrostly emise z automobilové dopravy o 0,7 procent v roce 2006, zatímco celkové emise za EU klesly o 0,3 procent. Emise z mezinárodní letecké a vodní dopravy ostře vzrostly v roce 2006.

Emise pocházející z energetiky se v posledních několika letech stabilizovaly a emise spojené s výrobou lehce klesají. Země EU-15, které se připojily ke kjótské dohodě, snížily v roce 2006 emise skleníkových plynů o 0,8 %, celkové snížení ve srovnání s rokem 1990 dosáhlo hodnoty 2,7 %. „Podle posledních údajů je evropská patnáctka na dobré cestě, aby mohla dosáhnout svých cílů v rámci Kjóta. Průměrné emise starých zemí by měly být mezi roky 2008 až 2012 nižší o osm procent oproti roku 1990,“ tvrdí Evropská agentura pro životní prostředí.

Hlavní pokles emisí je způsobený především nižší spotřebou zemního plynu a ropy v domácnostech a službách. Ten je způsobený jednak vysokými cenami plynu a také teplejším počasím v roce 2006, zejména v Belgii, Francii, Itálii, Španělsku a Británii.

„Ta data jsou alarmující,“ říká Sonja Meisterová z evropské pobočky organizace Přátelé země (FoE). „Staré země EU mají stále daleko k dosažení svých kjótských cílů. Takhle malý pokles v objemu emisí není důsledkem politických rozhodnutí, ale především teplejšího počasí za minulý rok,“ řekla agentuře Reuters Meisterová.

Podle článku Pete Harrisona z agentury Reuters zveřejněném na serveru PlanetArk 19. 06. 2008.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist