https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-v-madridu-bude-koncem-stoleti-mozna-az-50-stupnu-celsia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: V Madridu bude koncem století možná až 50 stupňů Celsia

15.2.2007 01:56 | PRAHA/MADRID (EcoMonitor)
Pokud bude globální oteplování nekontrolovaně pokračovat, mohly by koncem tohoto století být v Madridu v létě až padesátistupňová vedra. S odvoláním na novou zprávu španělského ministerstva životního prostředí o tom informuje agentura Reuters.
 

Na jihu Španělska, kde jsou již teď rozsáhlé plochy ohrožené desertifikací, by mohlo ubýt až 40 procent vodních srážek. Ministerstvo chce přesvědčit vlády 17 autonomních španělských regionů, aby se na globální oteplování připravily a pomáhaly jej zastavit.

Španělsko je jednou ze zemí, které změna klimatu zasáhne nejvíce a jejichž emise přitom rychle rostou. Zpráva španělského ministerstva životního prostředí obsahuje návrhy opatření, jak růst emisí zastavit, píše Reuters. Například odrazovat lidi od používání automobilů ve městech zvýšením poplatků za parkování, vyššími poplatky za auta s velkými emisemi a lepší veřejnou dopravu.

Domácnosti by měly přestat používat kotle na uhlí. Komerční budovy, například obchodní centra, by měly dodržovat přísné standardy na úsporné vytápění a klimatizaci. Farmářům je podle ministerstva třeba doporučit například používat ke hnojení hnůj nebo omezovat dusíkatá hnojiva. Španělsko již má plán týkající se úspor energií a obnovitelných zdrojů, píše Reuters. Nedávno také přijalo opatření, která mají prosadit využívání solárních panelů a zvýšení energetické účinnosti u nových budov.

Ve zprávě se uvádí, že podle nejhoršího scénáře stoupnou do konce století průměrné teploty ve španělském vnitrozemí o 5-8 °C . Již v současné době dosahují rekordní letní teploty v Madridu 40 °C. Podle příznivějšího scénáře, pokud průmyslové země omezí emise skleníkových plynů, stoupnou teploty ve vnitrozemí Španělska o 3-6 °C, napsala agenura Reuters.

Podle článku Julie Hayleyové z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 14. 2. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist