https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-v-navrhu-kodanske-dohody-chybi-ochrana-puvodnich-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: V návrhu kodaňské dohody chybí ochrana původních lesů

4.11.2009 17:11 | PRAHA/BARCELONA (Ecomonitor)
Rozvojové státy by mohly inkasovat miliardy dolarů za to, že budou kácet své deštné pralesy a místo nich vysazovat palmové plantáže. Jak informuje agentura Reuters, může za to vynechání jedné věty o ochraně původních lesů, která byla součástí předběžného textu nové dohody o ochraně klimatu.
 

Cameron Highlands, Malajsie.
Za to, že se to tu přemění na plantáž, možná zaplatí bohaté státy. Na snímku výhled na prales v Cameron Highlands, Malajsie.
Foto: Tomáš Werner

Deset slov „o bezpečnostních pojistkách proti přeměně původního lesa na plantážní porosty“ bylo součástí návrhu dohody o snižování emisí z odlesňování a ničení porostů, známé jako REDD, vypadlo z návrhu při říjnovém jednání v Bangkoku. Je možné, že se formulace ještě do textu vrátí. Podle Reuters se tak musí stát do konce tohoto týdne, kdy končí poslední jednání delegátů OSN před zasedáním v Kodani. Na jednání, které začíná v kodaňském hlavním městě 7. prosince, se totiž text bude podle pokynů OSN jen zkracovat a nemůže se k němu nic přidávat, píše Reuters.

Věta o zárukách pro původní lesní porosty zmizela na návrh Evropské unie, kterou podpořila Demokratická republika Kongo a další státy z konžské pánve. Později to hlavní vyjednavač Evropské komise označil za nešťastnou nehodu a dvacet zemí prohlásilo, že záruky do dohody vrátí. To se ale do středy nestalo. „Ochrana původních lesů by měla být základem dohody REDD, nicméně dosud nic takového není napsané v žádném návrhu,“ řekla agentuře Reuters Peg Puttová z organizace Wilderness Society.

Lesy jsou přirozenými úložišti oxidu uhličitého, který odebírají z atmosféry a využívají ho jako stavební materiál pro svůj růst. Naopak při vypalování lesů se uložený uhlík dostane zpátky do atmosféry. Ničení lesních porostů stojí za více než 20 % vypouštěných skleníkových plynů. Podle studie World Agroforestry Center, která vznikala ve spolupráci s indonéskou komisí pro palmový olej, zachytí plantáž palem olejových v průměru 40 tun oxidu uhličitého na hektar. Nedotčený les v mírném pásmu uskladní na hektar 377 tun CO2 a tropický deštný prales 171 tun na hektar, říká studie publikovaná v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences. Plantáže palmy olejové mají nejen nižší schopnost ukládat uhlík, ale také mnohem nižší biodiverzitu.

REDD se pokládá za relativně levný způsob, jak rychle snížit emise oxidu uhličitého. Program slibuje rozvojovým zemím miliardy dolarů za to, že budou chránit tropické lesy. Jenže, aby byl program úspěšný, musí být původní porosty chráněny před zájmy plantážníků s palmovým olejem. Bez pojistky chránící původní les by REDD mohl vytvořit nesmyslné ekonomické prostředí, kde by se vyplatilo vykácet původní les a místo něj vysadit plantáž palem, tvrdí ochránci životního prostředí.

Kvůli poptávce po oleji na vaření, ale především po biopalivech v bohatých státech, se v posledních letech pěstování palmy olejové stalo velmi výnosným byznysem. V Indonésii a Malajsii vznikly na místě pralesů tisíce kilometrů čtverečních plantáží, další nové se chystají v Jižní Americe, píše agentura Reuters.

Podle článku Stacy Feldman „Forest Protection Hinges On 10-Word Phrase“ zveřejněném na serveru PlanetArk 4. 11. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist