https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-zazracnou-zbrani-v-boji-proti-zmenam-klimatu-ma-byt-ukladani-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Zázračnou zbraní v boji proti změnám klimatu má být ukládání skleníkových plynů

26.5.2008 09:38 | PRAHA/BRUSEL (Ecomonitor)
Možnost bezpečně ukládat oxid uhličitý pod zem je zřejmě jediná úspěšná cesta, jak udržet emise na bezpečné úrovni. Tvrdí to ekonomický ředitel Mezinárodní energetické agentury (IEA), píše agentura Reuters.
 

Železité vody hnědouhelného lomu
Železité vody hnědouhelného lomu. Fotografie oceněná v soutěži Ekologie a věda v objektivu.
Foto: Markéta Hendrychová/Agentura INSPIRELA s.r.o.

Zachycování a ukládání oxidu uhličitého (známé pod zkratkou CCS) se zdá představitelům průmyslu a některým zákonodárcům jako nejlepší řešení problémů s klimatickými změnami, protože dokáže účinně omezit vzrůstající emise ze spalování uhlí. Dodnes ale tato metoda nebyla vyzkoušena v běžných provozních podmínkách. Navíc se proti CCS výrazně staví někteří ochránci životního prostředí, kteří mluví o tom, že ukládání není bezpečné, technologie nebude včas k dispozici a investice do CCS může navíc odčerpat finance potřebné na přechod ke skutečně ekologickým zdrojům energie.

Podle ekonomického šéfa IEA Fatiha Birola je zachycování a skladování emisí průlomem v boji proti změnám klimatu a ekonomické a technologické problémy mohou být překonány za pomoci státních investic.

Evropská unie tvrdí, že oteplení zeměkoule o více než dva stupně Celsia ve srovnání s dobou před nástupem průmyslu přinese řadu negativních jevů, jako jsou ničivé vlny veder, bouře, záplavy a nedostatek vody, píše agentura Reuters. EU se zavázala snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o pětinu vzhledem k úrovni roku 1990. Nicméně vědecký panel OSN tvrdí, že tohoto cíle bude velmi těžké dosáhnout, a odhaduje růst teplot během tohoto století na 1,8 až 4 stupně Celsia.

"To, co potřebujeme, je zásadní řešení, kterým je zachycování a ukládání oxidu uhličitého," prohlásil Birol na tiskové konferenci bruselského think-tanku Lisbon Council. "Ukládání je klíčovým postupem, který nás dokáže uchránit růstu teplot nad dva stupně, pokud se mu dostane náležité podpory a bude včas připraven k použití." Technologie CCS se v minulých týdnech stala velkým tématem pro poslance Evropského parlamentu při projednávání nové legislativy.

Organizace Greenpeace již dříve v tomto měsíci označila zachycování a ukládání plynů za "falešnou naději", ale jiné organizace (včetně WWF) podporují CCS alespoň jako dočasné řešení. Podle Birola by technologii měly podpořit státy G8 na své schůzce o problémech se změnami klimatu. "Jestli myslíte boj proti změnám klimatu vážně, měly byste CCS podpořit," vzkázal na adresu zemí G8.

Birol také uvedl, že podpora CCS bude klíčovým tématem listopadové výroční zprávy IEA. Ta prý doporučí, aby ukládání skleníkových plynů zařadila OSN v rámci Kjótské dohody do kategorie mechanismů čistého rozvoje.

Podle článku Peta Harrisona z agentury Reuters na serveru PlanetArk zde dne 23. května 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist