https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planetark-znecisteni-z-dopravy-narusuje-vyvoj-plic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PlanetArk: Znečištění z dopravy narušuje vývoj plic

30.1.2007 02:15 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Znečištění z dopravy může narušit vývoj plic, oznámili v pátek američtí vědci. Děti, které žijí v blízkosti frekventovaných silnic, jsou v pozdějším věku náchylnější k potížím dýchacího a oběhového ústrojí, napsala agentura Reuters.
 

Vědci zjistili, že dětem, které od svých deseti let žily ve vzdálenosti menší než 500 metrů od dálnice, fungují v osmnácti letech plíce hůře než jejich vrstevníkům žijícím v méně znečištěných oblastech. "Lidé, kteří měli v dětství sníženou funkci plic kvůli znečištění, pravděpodobně nebudou mít zdravé plíce po celý život," řekl podle Reuters James Gauderman z University of Southern California. Hlavní autor studie řekl, že snížená funkce plic v pozdějším věku je známým rizikovým faktorem pro nemoci dýchacího a oběhového systému.

Po dobu osmi let sledovali vědci důsledky znečištění z dopravy u 3600 dětí z jihu Kalifornie, píše Reuters. Každý rok provedli testy, aby změřili, jak moc a jak rychle mohou děti vydechnout po hlubokém nádechu. Zároveň zaznamenávali, jak daleko žijí děti od dálnic a dalších rušných silnic. A zjistili, že děti, které byly jinak zdravé, avšak bydlely blízko hlavních komunikací, měly funkci plic významně sníženou.

Podle článku agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 29. 1. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist