https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planovana-premena-cisarskeho-ostrova-nabrala-zpozdeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plánovaná přeměna Císařského ostrova nabrala zpoždění

27.7.2017 23:32 | PRAHA (ČTK)
Praha chce zanedbaný ostrov mezi Trojou a Stromovkou změnit v parkovou zónu.
Praha chce zanedbaný ostrov mezi Trojou a Stromovkou změnit v parkovou zónu.
Celková revitalizace Císařského ostrova v Praze zatím nevstoupila do projektové přípravy. Magistrát chce najít v soutěži projektového manažera, který by měl na starosti jednotlivé části rozsáhlých úprav. Informovala o tom radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Zatím chce Praha alespoň začít s odklízením nepořádku. Město má už dva roky koncepční studii nové podoby ostrova, na kterém se teď dostavuje Ústřední čistírna odpadních vod.
 

Příprava jednotlivých projektů podle Plamínkové ještě nějakou dobu potrvá. Původně se hovořilo o začátku úprav v letošním nebo příštím roce, což město zřejmě nestihne. Podle informací ČTK se navíc vedení magistrátu i přes existenci koncepční studie stále nemůže shodnout na finální podobě krajinářských úprav ostrova, který je od spuštění čistírny v roce 1967 převážně industriálním územím.

Praha chce zanedbaný ostrov mezi Trojou a Stromovkou změnit v parkovou zónu. "Chtěli bychom tam udělat nový příměstský park Trojská kotlina. Nyní chceme vysoutěžit projektového manažera," řekla Plamínková. Součástí úprav by měl být i projekt Divoká Vltava, který počítá s vybudováním větvících se ramen Vltavy, ostrůvků a tůněk, které by občas byly zaplavené a občas suché.

Nyní chce město podle radní začít alespoň s odklízením nepořádku, který zabírá velkou část ostrova. "Máme vytypovaná místa, kde by ostrovu velmi pomohlo odklizení různých skládek. Zatravněním těchto ploch se za relativně malé peníze dají vytvořit pěkné pobytové louky. Teď to domlouváme, ale pozemky jsou většinou Povodí Vltavy, od kterého si je asi budeme muset pronajímat," uvedla Plamínková. Pokud vše půjde dobře, mohlo by se odklizení podle Plamínkové stihnout do konce letošního, nebo začátku příštího roku.

Na ostrově teď dělníci stavějí novou vodní linku čistírny odpadních vod, se kterou počítá i před dvěma roky schválená koncepce rozvoje ostrova. Linka bude z velké části pod zemí a její střecha bude zatravněná a přístupná veřejnosti. Návrh počítá také s lávkou, která by překlenula Vltavu z ostrova přímo k jižnímu vstupu do trojské zoologické zahrady. Projekt obsahuje i dopravní řešení lokality. Měla by se zvýšit propojenost a prostupnost území pro chodce a cyklisty a také ochrana před povodněmi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist