https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/planovana-spalovna-v-komoranech-ma-rocne-vyuzit-150-000-t-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plánovaná spalovna v Komořanech má ročně využít 150 000 tun odpadu

6.3.2016 11:45 | KOMOŘANY (ČTK)
Ústecký kraj schválil plán odpadového hospodářství na následujících deset let. Počítá mimo jiné se spalovnou v Komořanech na Mostecku. Přípravné práce stavby už začaly. Společnost United Energy plánuje energeticky ročně využít nejvýše 150 000 tun směsného komunálního odpadu. ČTK to řekla mluvčí firmy Miloslava Kučerová. Ekologičtí aktivisté se stavbou nesouhlasí.
 

Krajský plán odpadového hospodářství je zpracován na roky 2016 - 2025. Bez připomínek ho na svém posledním zasedání na konci února schválili zastupitelé. Proti spalovně se už dříve postavili ekologičtí aktivisté, nově ji odmítá také Chomutov, který je od plánované stavby vzdálen asi osm kilometrů. Radní mají obavu, že provoz přinese městu zhoršení životního prostředí, zvýšenou zátěž chemickými látkami a nárůst nákladní dopravy. "Vzhledem k tomu, že předpokládáme využití nejmodernějších dostupných technik bude zařízení dokonce hluboko pod předepsanými emisními limity," uvedla Kučerová.

Společnost získala všechny potřebné dokumenty, jako je posouzení vlivu stavby na životní prostředí, stavební a integrované povolení. "Samotná stavba byla zahájena v roce 2014 přípravnými pracemi a vybudováním přípojek," uvedla mluvčí. Spalovány mají být v Komořanech jen nerecyklovatelné složky komunálního odpadu. "Se stanoviskem odpůrců zásadně nesouhlasíme. Projekt vycházel z oficiálních statistik produkce odpadů v Ústeckém kraji," řekla mluvčí. Zvolená kapacita podle ní nepočítá se zpracováním veškeré produkce odpadů. "Je zde dostatečný prostor pro využití dalších způsobů nakládání s odpady, jako je recyklace a třídění," dodala mluvčí firmy.

United Energy v Komořanech u Mostu provozuje teplárnu s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny. Žádná spalovna doposud v Komořanech není. "A žádnou spalovnu společnost United Energy neprovozuje," dodala mluvčí.

Na veřejnosti zazněly obavy z toho, že se v Komořanech bude pálit odpad z Německa. "Zdrojem odpadů bude odpad z tuzemska, nikoliv z Německa. Dovoz komunálního odpadu ze zahraničí je navíc výslovně zakázán v podmínkách souhlasného stanoviska EIA a zapracován v podmínkách ministerstva životního prostředí," uvedla Kučerová. Náklady na investici firma odhaduje na tři miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist