https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plosne-zavedeni-poplatku-za-odpady-usetri-jablonci-miliony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plošné zavedení poplatků za odpady ušetří Jablonci miliony

4.10.2001 10:23 | JABLONEC NAD NISOU (ČIA)
Téměř tři miliony korun činil loni rozdíl mezi příjmy a výdaji Městského úřadu v Jablonci nad Nisou za odvoz odpadů. Mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková dnes upřesnila, že město v loňském roce na poplatcích vybralo 13,9 milionu korun, ale muselo zaplatit více než 16 milionů korun. Na dalších 1,5 milionu ho přišla likvidace černých skládek.
 

Vysoká dotace na likvidaci odpadů z městského rozpočtu je podle ní jedním z důvodů, proč se bude říjnové městské zastupitelstvo zabývat návrhem rady na zavedení plošných poplatků za likvidaci odpadu. "Platit za likvidaci odpadů bude každý, kdo v obci trvale bydlí," řekla Jelínková. Výnos z poplatků by umožnil městu účinně ovlivňovat rozsah služeb, například počty nádob na stanovištích, četnost svozu nebo úklid města. "Předpokládáme, že se plátci budou více využívat služby, za které platí, a nevyplatí se jim vozit odpad na černé skládky. Nevýhodou poplatků stejných pro všechny bude zřejmě nižší motivace ke třídění odpadů a regulaci jeho množství," řekla Jelínková. Připustila současně, že nový systém platby je administrativně náročnější.

Sousední Liberec již plošné platby za likvidaci odpadů zavedl. Všichni občané platí měsíčně 40 korun. "Musel ale kvůli tomu přijmout čtyři referenty. My bychom přijali jednoho," dodala Jelínková.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist