https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-chce-od-ledna-zdrazit-svoz-odpadu-mesto-na-nej-moc-doplaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň chce od ledna zdražit svoz odpadu, město na něj moc doplácí

21.8.2019 14:01 | PLZEŇ (ČTK)
Podle návrhu by lidé za běžnou popelnici o objemu 120 litrů a svozu jednou týdně platili nově 2666 korun za rok, zatím je to 1212 korun.
Podle návrhu by lidé za běžnou popelnici o objemu 120 litrů a svozu jednou týdně platili nově 2666 korun za rok, zatím je to 1212 korun.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Maaark / Pixabay
Plzeň chce od ledna zdražit poplatky za svoz komunálního odpadu. Lidé by mohli zaplatit až dvojnásobek dnešní ceny, poplatky se ale vrátí zhruba na úroveň cen z roku 2014. Město totiž od září 2015 poplatky výrazně zlevnilo, když přebralo svoz odpadu od soukromých firem. Radnice tehdy slíbila, že na nákladech se bude z poloviny podílet město a z poloviny občané. Mezitím ale stouply náklady a nynější propočty ukazují, že příští rok by poplatky od obyvatel činily jen čtvrtinu, řekl ČTK náměstek pro ekonomiku David Šlouf (ODS).
 

Novelu odpadové vyhlášky teď město projednává s obvody, zastupitelstvo by o ní mohlo hlasovat v říjnu či listopadu. Podle návrhu by lidé za běžnou popelnici o objemu 120 litrů a svozu jednou týdně platili nově 2666 korun za rok, zatím je to 1212 korun.

"Je ale třeba říci, že před změnou vyhlášky, kdy svoz dělaly soukromé firmy, tato suma činila 2541 korun v roce 2009," řekl Šlouf. Pokud novela zastupitelstvem projde, poplatky budou na podobné úrovni jako před deseti lety. V roce 2009 ale lidé platili i za odložení věcí do sběrných dvorů, které mají dnes zdarma.

Plzeň jako jedno z posledních měst dlouho neplnilo požadavky zákona na likvidaci komunálního odpadu. Popelnice vyváželo několik soukromých firem, s nimiž se majitelé domů domlouvali. Magistrát založil vlastní firmu Čistá Plzeň, převzala starost o komunální odpad, popsal technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). Aby radnice motivovala lidi k registraci do systému, snížila od září 2015 poplatky na polovinu. Jenže v roce 2015 stál svoz komunálního odpadu 137 milionů korun. Kvůli růstu platů a nákladů se náklady na rok 2020 odhadují už na 203 milionů korun. Plánované zdražení má opět nastolit rovný podíl mezi městem a občany. Plzeňané ročně vyprodukují asi 60.000 komunálního odpadu, většina končí ve spalovně.

Novela vyhlášky počítá i s dalšími změnami. Radnici se podle Šindeláře osvědčilo nařízení, že ve vybraných ulicích musí mít domy popelnice s výjimkou svozového dne odklizené z chodníků do dvorů či vnitrobloků. Město plánuje postupně tyto oblasti rozšiřovat - od příštího roku o oblast Denisova nábřeží, Americké třídy, soudu, vlakového nádraží a Roudné. V dalších letech se má dotknout i Petrohradu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist