https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-da-penize-na-skolni-vceli-uly-kvetinovou-louky-i-na-rezy-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň dá peníze na školní včelí úly, květinovou louky i na řezy stromů

19.5.2024 18:04 | PLZEŇ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeň podpoří sedm projektů ze svého fondu životního prostředí více než 680 000 korunami. Peníze dá například na školní včelí úly, založení květinové louky, péči o zelenou fasádu nebo na řezy vzrostlých stromů a nádrže na vodu na městských hřbitovech. Dotace tento týden schválili zastupitelé.
 
Městská organizace Správa hřbitovů a krematoria dostane 325 000 korun na bezpečnostní řezy listnatých stromů na Ústředním hřbitově a na využití dešťové vody na hřbitovech U sv. Jiří a ve Skvrňanech. "Údržba stromů je nutná především z důvodu bezpečnosti a také z estetického hlediska. V areálech hřbitovů se nachází vzrostlé staré stromy, u nichž je potřeba zajistit sanaci a úpravu tak, aby nedocházelo k poškození hrobových míst a ohrožení zdraví návštěvníků," řekl náměstek odpovědný za životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Azylový dům Patronus, který postavilo město, dostane 60 000 korun na celoroční údržbu zeleně, péči o zahradu, zelené střechy i profesionální péči o zelenou fasádu. Pátý obvod Křimice využije 99 000 korun na květinovou a liliovou loučku v Chebské ulici. "Nyní se v místě nachází nepořádek, roste tam plevel. Po odstranění náletových dřevin, plevelných rostlin a založení záhonu různých typů lilií a dalších okrasných rostlin se tento prostor zatraktivní," uvedl Tolar.

Základní školy v části Újezd a 25. Základní škola v Chválenické ulici využijí celkem přes 50 000 korun na včelí úly, které mají na svých střechách a používají je při výuce. Seznamují žáky s významem včel pro životní prostředí. S žádostí uspěla také 4. Základní škola v Kralovické ulici, jež dostane 63 000 korun na umístění meteostanice na svou zelenou střechu. "Cílem projektu je monitorování a analýza meteorologických dat, které pedagogové s žáky využijí při výuce klimatických podmínek života, ekologie a koloběhu vody v přírodě," dodal Tolar.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist