https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-dnes-rozhodne-o-prodeji-podilu-v-zce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň dnes rozhodne o prodeji podílu v ZČE

27.9.2001 10:40 | PRAHA/PLZEŇ (ČIA)
Plzeňské zastupitelstvo dnes rozhodne, zda prodá svůj dvouprocentní podíl v Západočeské energetice (ŽCE), který je klíčem k majoritě, Fondu národního majetku nebo některému soukromému zájemci. Pokud v soutěži zvítězí například německý elektrárenský koncern E.ON, nebude moci český stát zařadit ZČE do privatizace elektroenergetiky, což výrazně sníží ceny prodávaného balíku.
 

V současné době ovládá totiž stát společně s ČEZem pouze 48,7 procenta akcií, zhruba stejný podíl vlastní německá E.ON a rakouská Energie AG, které jednají ve shodě. Situaci komplikuje Česká spořitelna, která rovněž projevila zájem o plzeňský podíl, ačkoliv je zřejmé, že nemá zájem ponechat si akcie energetického distributora pro sebe. "Může to nakupovat i například pro E.ON," hodnotil zájem banky Vratislav Ludvík z firmy Onyx Convergency.

Německá energetická firma by vítězstvím ovládla souvislý pás distribuční sítě až po jižní Moravu, neboť již ovládá Jihočeskou energetiku a Jihomoravskou energetiku. Podle odborníků je E.ON favoritem a nabídne magistrátu zřejmě vyšší částku než FNM, který zatím stanovil svou hranici na 546 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist