https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-dokoncila-dalsi-etapu-revitalizace-lesoparku-ostende
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň dokončila další etapu revitalizace lesoparku Ostende

28.4.2017 08:30 | PLZEŇ (ČTK)
Do vylepšení rekreační oblasti u Boleveckého rybníka Plzeň investovala v minulých letech miliony korun. V roce 2011 například postavila promenádní cestu, která se ve více než kilometrové délce vine podél severovýchodního břehu.
Do vylepšení rekreační oblasti u Boleveckého rybníka Plzeň investovala v minulých letech miliony korun. V roce 2011 například postavila promenádní cestu, která se ve více než kilometrové délce vine podél severovýchodního břehu.
Plzeň před začátkem hlavní turistické sezony dokončila další etapu postupné revitalizace rozsáhlého lesoparku Ostende v rekreační oblasti u Boleveckého rybníka. Za 1,14 milionu korun vznikly nové lesní cesty a také dvě malé tůně, řekl včera ČTK primátorův náměstek odpovědný za životní prostředí Petr Náhlík (KDU-ČSL).
 

"Plzeň vlastní přibližně 4000 hektarů městských lesů, z nichž je většina hospodářských. Lesy v blízkosti města ale postupně proměňujeme tak, aby mohly lidem sloužit k relaxaci, sportovním a turistickým aktivitám," řekl Náhlík.

S revitalizací lesoparku začalo město v roce 2015. Tehdy se za 1,4 milionu korun upravila první část lesních cest pro pěší a postavil se nový dřevěný odpočinkový altán. "Ve druhé etapě jsme nechali v zadní části lesa vybudovat kromě štěrkových cest nově dvě lesní tůně nad sebou. Původně byly na jejich místě jen terénní deprese, voda se do nich dostala díky nasměrování z nivy Boleveckého potoka," popsal Richard Havelka, který má na starosti městské lesy a vodní hospodářství. Tůně pomáhají k zadržení dešťové vody a ke zvýšení biodiverzity v území. Mohou se v nich usídlit mokřadní rostliny a obojživelníci.

"Cesty zlepšují průchodnost územím, zvyšují atraktivitu pro návštěvníky a zároveň přispívají k ochraně lesa. Když mají lidé k dispozici pohodlné cesty, pohybují se po nich a nepoškozují lesní porosty," podotkl Havelka. Zpevněné cesty tak chrání třeba kořeny stromů.

Do vylepšení rekreační oblasti u Boleveckého rybníka Plzeň investovala v minulých letech miliony korun. V roce 2011 například postavila promenádní cestu, která se ve více než kilometrové délce vine podél severovýchodního břehu. Asfaltový povrch nahradil původní lesní cestu, takže nyní je tato část rybníka přístupná i pro lidi na kolečkových bruslích, s kočárky nebo na invalidním vozíku. Cesta, úprava spojovací hrázky mezi velkým a malým rybníkem, úprava břehů ničených erozí a navezení velkých kamenů sloužících jako vlnolamy stálo tehdy 12 milionů korun.

Ještě dříve radnice za devět milionů korun zbudovala rampu a upravila břehy rybníka na opačné straně od lesoparku, dva miliony stálo zřízení cesty na břehu pod Bílou Horou a úpravy pláží.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist