https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-dokoncila-paterni-kanalizacni-rad-zajisti-rozvoj-4-lokalit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň dokončila páteřní kanalizační řad, zajistí rozvoj 4 lokalit

1.7.2017 01:20 | PLZEŇ (ČTK)
Díky dokončené stavbě jsou vytvořeny podmínky pro připojení daných lokalit k odvádění splaškových vod do centrální čističky odpadních vod. Celý sběrač vede podél Úslavy od Baumaxu na Rokycanské přes střelnici Lobzy a Božkov až do Koterova. / ilustrační foto
Díky dokončené stavbě jsou vytvořeny podmínky pro připojení daných lokalit k odvádění splaškových vod do centrální čističky odpadních vod. Celý sběrač vede podél Úslavy od Baumaxu na Rokycanské přes střelnici Lobzy a Božkov až do Koterova. / ilustrační foto
Foto | Rasbak / Wikimedia Commons
Plzeň dokončila stavbu druhé etapy Úslavského kanalizačního sběrače za 47 milionů Kč s DPH. První etapa, dokončená v roce 2014, přišla na 160 milionů Kč. Strategická ekologická investice zajistí odkanalizování a rozvoj okrajových částí Božkov, Koterov, starých Lobez, Bručné a největší komerční zóny - obchodního centra Olympia. Všechny městské části usilovaly o kanalizaci řadu let. Úslavský sběrač je páteřní kanalizační řad, který vede do částí, kde kanalizace nebyla, řekl ve středu náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).
 

První etapa stavby, která byla součástí velkého projektu Čistá Berounka - II. etapa, trvala od roku 2011 do roku 2014. Vede z čerpací stanice na Letné u Baumaxu za Božkov a město na ni získalo dotaci z EU. Druhá část vede z Božkova do Koterova.

Město pokračuje v projektové přípravě a na hotový hlavní řad napojí staré Lobzy, Bručnou a Koterov, dohromady za více než 300 milionů Kč, z toho dvě třetiny připadne na Koterov, kde je nejvíce vlastníků pozemků. "Ale zavázali jsme se, že tyto lokality odkanalizujeme a peníze budou ten nejmenší problém," řekl.

Podle vedoucího odboru investic Pavla Grisníka se všechny tři části projektují a měly by mít do koce roku územní rozhodnutí a některá i stavební povolení. Podle Šindeláře půjdou po sobě staré Lobzy, Bručná a Koterov. Město chce ještě příští rok začít budovat kanalizaci ve Lhotě.

Podle Šindeláře by měly být napojené všechny lokality do dvou tří let. U starých Lobez a Bručné jde o desítky domů, v Koterově více. Ne všichni majitelé pozemků se staví ke kanalizaci vstřícně, i když po její dostavbě nebudou muset vyvážet septiky. "A je výrazně levnější platit stočné za vypouštění do kanalizace než tisíce korun několikrát ročně za vývoz septiků a uložení na skládku," uvedl Grisník.

Díky dokončené stavbě jsou vytvořeny podmínky pro připojení daných lokalit k odvádění splaškových vod do centrální čističky odpadních vod. Celý sběrač vede podél Úslavy od Baumaxu na Rokycanské přes střelnici Lobzy a Božkov až do Koterova. "Kameninové potrubí 800 milimetrů, které je v hloubce od dvou do pěti metrů, má délku jeden kilometr a v Koterově na ně navazuje roura o polovičním průměru o délce necelých 100 metrů. Uprostřed je 70 metrů ražby, kdy jsme museli průměr 800 milimetrů vyrazit ve skále," řekl Aleš Novák, ředitel závodu Skansky, který kanalizaci stavěl. Roury podle něj mají životnost stovky let, ale záleží na uložení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist