https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-kvuli-dalnicnimu-obchvatu-vymeni-mestske-lesy-za-pozemky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň kvůli dálničnímu obchvatu vymění městské lesy za pozemky

8.12.2001 16:28 | PLZEŇ (ČIA)
Celkem 120 hektarů městských lesů vymění, zřejmě se ztrátou, město Plzeň za pozemky majitele Jaroslava Vykoukala. Učiní tak v zájmu pokroku výstavby problematického dálničního obchvatu. Podle usnesení zastupitelstva dostane Plzeň 130 hektarů ploch, ale vzhledem k ceně, kterou vlastník požaduje, bude muset ještě tři miliony korun doplatit.
 

Přitom v plánované trase SUK 2 leží jen asi pět hektarů, za něž může, v případě, že nakonec zvítězí tato varianta, dostat od Ředitelství silnic a dálnic jen deset milionů korun. Záměr obhajovali zastupitelé ODS a ČSSD s tím, že na jinou variantu majitel nepřistoupí, protože chce prodat všechny svoje pozemky v oblasti současně. V bouřlivé diskusi zaznívala zejména slova jako vyděračství, nebezpečný precedens nebo předčasná směna, ale nakonec proti zřejmě nejkontroverznějšímu usnesení v novodobé historii města hlasovali jen tři zastupitelé.

"Byl to kompromis obou stran. Pokud by se snad trasu SUK 2 nepodařilo prosadit, je tady ještě možnost prosadit původní nezpochybněnou variantu SUK 1 a získané pozemky jsou i pod ní," komentoval situaci plzeňský primátor Jiří Šneberger. Dálniční obchvat Plzně, který už měl být v provozu, není stále dokončen a dokonce není ani rozhodnuto, kudy definitivně povede. Proti vládou schválené trase se postavili ekologičtí aktivisté a o jejich stížnosti má rozhodnout Vrchní soud na začátku příštího roku. V současné době projednává Poslanecká sněmovna zvláštní zákon, který by trasu SUK 2 uzákonil a umožnil by i urychleně vyvlastnit pozemky, ležící pod ní. Část z nich zakoupili právě aktivisté, kteří tak chtěli obstrukcemi dále bránit postupu výstavby.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist