https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-letos-vynalozi-na-udrzbu-zelene-45-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň letos vynaloží na údržbu zeleně 45 milionů korun

18.4.2017 08:00 | PLZEŇ (ČTK)
V porovnání s vyspělou Evropou má celá ČR ještě v množství zeleně ve městech co dohánět. V České republice si ale Plzeň nestojí špatně.
V porovnání s vyspělou Evropou má celá ČR ještě v množství zeleně ve městech co dohánět. V České republice si ale Plzeň nestojí špatně.
Plzeň a její obvody letos vynaloží na údržbu městské zeleně zhruba 45 milionů korun, suma se kolem 40 milionů pohybuje delší dobu. Před dvěma roky byly náklady výrazně vyšší díky dotacím EU na revitalizaci Lochotínského parku a vznik divadelních teras. I letos se lidé mohou těšit na kobercové záhony, letničky i na nový štěrkový záhon. Už nyní v parcích kvetou tulipány, narcisy, modřence, hyacinty, ladoňky a další druhy jarních květin a rostlin, řekla ČTK vedoucí oddělení urbanistické zeleně městské organizace Správa veřejného statku Hana Hrdličková.
 

Plzeň eviduje celkem asi 1000 hektarů zeleně, z toho 420 hektarů zeleně s nejvyššími nároky na údržbu obhospodařuje Správa veřejného statku. Zahradnické práce dělají subdodavatelsky pracovníci soukromých firem.

Květinové záhony se obměňují dvakrát ročně. V říjnu se vysazují cibuloviny, které kvetou na jaře. Od druhé poloviny května se vyměňují za pestré letničky a letní ozdobné traviny. Podle Hrdličkové je třeba přibližně kolem 12.000 letniček a pro podzimní výsadbu kolem 16.000 cibulovin. "Barvy květin se míchají a v určitém rytmu se prostupují. Pozorný člověk si toho určitě všimne," popsala.

I letos zejména sadový okruh kolem centra rozzáří kobercové záhony, kde květiny hustě pokrývají půdu, novinkou budou štěrkové záhony. Městští zahradníci ho poprvé zkusili loni v lokalitě U Zvonu, letos by se měl objevit další v Divadelní ulici. Ani letos nebude v sadovém okruhu chybět zhruba od 20. května květinová datumovka před Studijní vědeckou knihovnou. Aktuální datum vytvořené z netřesků zahradníci každé ráno obměňují. "V porovnání s vyspělou Evropou má celá ČR ještě v množství zeleně ve městech co dohánět. V České republice si ale Plzeň nestojí špatně," řekla Hrdličková.

Kromě peněz, které dává město přímo Správě veřejného statku, podporuje výsadbu zeleně i prostřednictvím Nadačního fondu Zelený poklad a komise životního prostředí.

Město podle Hrdličkové letos neplánuje žádné velké akce, jako byla v roce 2015 rekonstrukce Lochotínského parku za 30 milionů korun nebo úprava divadelních teras a záhonů pod nimi. V sadovém okruhu a městských parcích letos budou správci zeleně dělat běžné práce, budou například pokračovat v údržbě stromů u Košuteckého jezírka, není vyloučeno, že na podzim by mohly začít první kroky chystané revitalizace Lobezského parku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist