https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-muze-dodavat-elektrinu-z-vlastniho-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň může dodávat elektřinu z vlastního zdroje

20.6.2001 15:07 | PLZEŇ (ČIA)
Takzvaný "ostrovní provoz" neboli zásobování oblasti elektřinou z vlastního zdroje nezávisle na síti má pro město Plzeň od května k dispozici Plzeňská teplárenská, a. s. (PT). Umožňuje jí to takzvaná kogenerační výrobní jednotka, kterou společnost v Plzni uvedla do provozu před dvěma roky. Městu to dává možnost, aby bylo zásobováno elektřinou i v případě, že by stávkující odboráři - energetici omezovali dodávky. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí PT Jaroslav Hudec
 

"V květnu byl "ostrovní provoz" odzkoušen ve spolupráci se Západočeskou energetikou (ZČE). Doposud větší poruchy na vedení vysokého napětí následoval plošný výpadek proudu ve větší části města. Pro PT i ZČE to znamenalo finanční ztráty, ještě horší dopad to mělo na spotřebitele. V současnosti už ale máme řešení," uvedl Hudec. "Je to technicky složitý problém, který souvisí s plynulou regulací a udržením všech parametrů. ZČE zajistila zpracování projektové dokumentace a osazení potřebných zařízení. Dosavadní zkoušky byly stoprocentně úspěšné," řekl výrobní ředitel PT Zdeněk Dongres.

Podle Hudce je PT schopna do režimu "ostrovního provozu" přejít během velmi krátké doby v případě omezených dodávek i poruch vysokého napětí. Navíc PT v létě, kdy vyrábí elektřinu pro síť ZČE, nabízí spotřebitelům teplo za poloviční cenu. Kogenerační výrobní jednotku, která dokáže současně vyrábět elektřinu i teplo, vybudovala PT v roce 1999 za 1,6 miliardy korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist