https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-osazi-zeleni-stredovy-pas-tyrsovy-ulice-jedne-z-nejrusnejsich-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň osází zelení středový pás Tyršovy ulice, jedné z nejrušnějších ve městě

3.4.2022 15:44 | PLZEŇ (ČTK)
Křižovatka ulic Tyršova, U Prazdroje, Sirková a Pražská v Plzni.
Křižovatka ulic Tyršova, U Prazdroje, Sirková a Pražská v Plzni.
Plzeň osází stromy, keři a květinami středový pás Tyršovy ulice v centru města. Přípravné práce začnou v pondělí 4. dubna a mezi odbočkou k parkovacímu domu Rychtářka a podchodem v Pallově ulici na týden omezí provoz. Ve směru k hlavnímu nádraží stavba zasáhne do levého jízdního pruhu. Nová úprava za 3,3 milionu korun přinese zeleň na jednu z nejfrekventovanějších komunikací v Plzni, řekl ČTK primátor Pavel Šindelář (ODS).
 

"Středový pás v Tyršově ulici je jedním z projektů takzvané modrozelené infrastruktury, který chceme letos realizovat v místě, kde jsou po obou stranách komunikací zelené parkové plochy. Zkrášlíme zelení prostor, jenž byl kdysi vyhrazen pro tramvajovou trať,“ uvedl primátor.

Středový pás široký místy až deset metrů se směrem k odbočce k parkovacímu domu Rychtářka zužuje. Práce začnou v pondělí výměnou zasolené zeminy ze středového pásu za nekontaminovanou. Na základě předchozího průzkumu lokality budou muset pracovníci odborné firmy vyměnit zeminu do hloubky 80 centimetrů, což si vyžádá od pondělí uzavření asi 80 metrů levého jízdního pruhu ve směru k hlavnímu nádraží. Řidiči tak budou místem projíždět jen jedním jízdním pruhem.

Silnice, kudy denně projíždějí tisíce aut, vede mezi parky Mlýnská strouha a Štruncovy sady. Středový pás je zatím pouze zatravněn. "Vysadíme zde sedm vzrostlých jasanů. Na dalších 215 metrech čtverečních budou vysazeny keře a více než 400 metrů čtverečních bude osázeno trvalkami. Doplníme tak parkovou zeleň v blízkosti historického centra,“ popsal náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Druhá etapa ozelenění zahrnující výsadbu stromů, keřů a trvalek je v plánu od 1. do 15. května. V té době již nebude uzavřen jízdní pruh, ale řidiči budou muset počítat s pohybem pracovníků na okrajích středového pásu. "Zeleň chceme ochránit proti zasolování z komunikace, proto tu vznikne mobilní oplocení z plechu, které bude instalováno vždy jen na zimní sezonu,“ řekla vedoucí městské zeleně ze Správy veřejného statku města Plzně Hana Hrdličková. Projekt na ozelenění středového pásu Tyršovy ulice vznikl již v roce 2013, jeho realizaci ale komplikovaly majetkové vztahy. Přání ozelenit tyto plochy vzešlo i z veřejných diskuzí, kde byla Tyršova ulice navržena jako jedno z míst ke zkrášlení. Vysoutěžená cena 3,366 milionu korun zahrnuje výsadbu i péči o zeleň v následujících třech letech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist